Начало Новини Актуално Старозагорски инженер търси подкрепа за уникално изобретение

Старозагорски инженер търси подкрепа за уникално изобретение

Актуално
DSC02307Изобретение, което повишава от 30 до 50 процента коефициента на полезно действие (КПД) на двутактовите дизелови двигатели с мощност над 5000 KW бе представено в Регионален академичен център (РАЦ) Стара Загора. То ще доближи КПД-то на двутактовите до това на четиритактовите двигатели, като запази конкурентните им предимствата – относително по-малък обем, тегло и сложност на агрегатите.Може да намери приложение в корабостроенето, в газгенераторни агрегати и при други високомощни машинни системи.

Изобретението е дългогодишен труд на инж. Драгия Драгиев, завършил специалността Двигатели с вътрешно горене в Технически университет Русе. Инж. Драгиев е работил в казанлъшките предприятия от военно-промишления комплекс Арсенал и НИТИ, както и в старозагорските високотехнологични ДЗУ и Хранмаш. Собственоръчно е направил подобренията на корабен двигател, върху който е провел множество изпитания, потвърждаващи съществено повишение на КПД.

Изобретателят се нуждае от финансова подкрепа за патентоване на изобретението и се обръща с предложение за партньорство към предприемачи, които оценяват пазарния потенциал на изобретението му. Заинтересованите могат да потърсят връзка с него на контактите на Търговско-промишлена палата – Стара Загора. 

Инж. Олег Стоилов, координатор на РАЦ Стара Загора и председател на Търговско-промишлена палата – Стара Загора обеща на инж. Драгиев да потърси подкрепа от Българска академия на науките за научна оценка на изобретението, да съдейства за неговото популяризиране и за проектна подкрепа за приложението му в практиката.

Още новини