Начало Новини Актуално Старозагорски хирурзи показват на света нова методика

Старозагорски хирурзи показват на света нова методика

Актуално

Специалистите по хирургия и онкология в Университетската болница в Стара Загора доц. Александър Юлиянов и д-р Анатоли Карашмалъков разработиха нова методика за премахване на жлъчния мехур. Тя е абсолютна новост както за България, така и за света.

Първата лапароскопска холецистектомия (премахване на жлъчния мехур) е направена през 1985 г. в Германия, като на коремната стена неизбежно се правят три или четири разреза, пише вестник Старозагорски новини. От близо 20 години тази операция е стандарт за лечение на жлъчно-каменната болест, но стремежът винаги е бил в посока намаляване на оперативната травма и белезите от операцията, коментира д-р Карашмалъков. При новата методика се прави само един малък разрез в пъпа, през който се извършва проникване в коремната кухина с помощта на модерна лапароскопска апаратура. След зарастването на разреза белегът се скрива в гънките на пъпа и не остава видима следа от интервенцията.
Повече от две години старозагорските специалисти работят само по тази методика, като всички, извършени по този начин, операции са с отлични резултати. По този начин са оперирани вече повече от 140 неподбрани пациенти с жлъчно-каменна болест. От началото на годината доц. Юлиянов и д-р Карашмалъков организират и курс за обучение на хирурзи на тази методика, като така смятат да я популяризират.
Статия за методиката на старозагорските хирурзи е публикувана в едно от трите най-авторитетни медицински издания за хирургия в света - американското списание Архиви на хирургията. В сайта на списанието колегите им от цял свят имат възможност да прочетат точно описание на интервенцията и да наблюдават видеоклип на една от операциите, извършени от доц. Юлиянов и д-р Карашмалъков.

Още новини