Начало Новини Актуално Старозагорски фирми са укрили 25 млн. лв. от данъци и осигуровки

Старозагорски фирми са укрили 25 млн. лв. от данъци и осигуровки

Актуално
Стара Загора

25 млн. лв. от неначислени данъци и осигуровки са укрили старозагорски фирми, установиха инспекторите по приходите от Офиса на НАП в Стара Загора. Само от „спестения” данък върху добавената стойност хазната е ощетена с над 21 млн. лв, съобщиха от пресцентъра на агенцията. Допълнително установените задължения от неначислен корпоративен данък са за над 1 млн. лв.

Разкритията по осигурителните фондове възлизат на 1.4 млн. лв. Уличените в опит за измама на фиска фирми и физически лица са следствие от приключилите до края на месец август 186 ревизии. В 92% от случаите са открити нарушения на данъчното и осигурително законодателства.
Разгледани по рискови браншове, най-сериозни са опитите за измама от търговците и производителите на зърнени култури. След приключили 5 ревизии допълнително установените задължения са в размер на над 4.6 млн. лв.
В строителният бранш след 20 приключили ревизии са открити ”спестени” данъци и осигуровки за 2.4 млн. лв.
В рискови браншове търговия на едро и дребно са предотвратени опити за данъчни измами за над 3.2 млн. лв.
В хода на извършваните ревизии на 58 фирми са наложени предварителни обезпечителни мерки. Запорирани са банкови сметки, недвижимо и движимо имущество.
Органите по приходите ще бъдат безкомпромисни, като освен ежедневните проверки, там където е необходимо ще бъдат възлагани и ревизии, за да се гарантира сигурността на фиска.

 

Още новини