Начало Новини Актуално Старозагорски фирми представят модерни продукти на Експо Енергетика

Старозагорски фирми представят модерни продукти на Експо Енергетика

Актуално

В Интер Експо Център в София се провежда Международното специализирано изложение Експо Енергетика. На него се представят модерни технологии за производство и управление на енергията чрез комбинирано производство на електро- и топлинна енергия.

Участват около 100 фирми от 13 държави. Активно се включи Търговско-промишлена палата - Стара Загора, която представи на своя щанд Центъра за енергийна ефективност, най-голямата мрежа в света в подкрепа на бизнеса Enterprise Europe Network – България, както и продукти на фирми от региона.

На голяма изложбена площ презентираха своите продукти и известни старозагорски фирми, работещи в областта но консултиране, проектиране, продажба и изграждане на съоръжения за производство на електрическа енергия от ВЕИ.
Щандът на фирма Невен - ЗИГ Солар привлича посетителите с електроскутер, произведен от немската фирма ЗИГ Солар. Той е се движи без гориво, с батерия, която след зареждане издържа до 70 км. Разходът за посоченото разстояние е 21 евроцента, уточни Димитър Гайдаров.
Електроскутерът е подходящ за градски условия и масово се произвежда в Германия. В България може да бъде доставен в рамките на 1 месец след заявка и цената му е около 2000 евро.

Севатех - Стара Загора участва за втори път в Експо Енергетика заради сериозния ефект от изложението. Фирмата представя фотоволтаични модули на Sanyо, на норвежката фирма Рек и на водеща шведска фирма в бранша. Най-новият продукт, който предлага е на немската компания Сортек - абсорбционен охладител.
Съоръжението има широко приложение. Най-достъпният вариант за едно домакинство, например, е около 10 000 евро. Инвестицията е сериозна, но осигурява много нисък разход на енергия за отопление и охлаждане, спестява купуване на печки и климатици и не замърсява околната среда, обясни Георги Тихолов.
Верея Пласт, която е официален представител за България на китайската компания Фоно Солар, предложи на посетителите на изложението вакуум тръбни слънчеви колектори и фотоволтаични панели и инсталации.
Независимо от периода на временно замразяване на реализирането на проекти за използване на възобновяеми енергийни източници, интересът на инвеститорите е голям, единодушни са представителите на бранша.
В рамките на Експо Енергетика се проведе бизнес и технологична кооперационна борса Би Ту Би с предварително уговорени двустранни срещи с чуждестранни партньори, които работят в областта на възобновяеми енергийни източници и енергийна ефективност. Участваха фирми от Хърватска, Румъния, Австрия, Турция, Италия и България, като част от тях са от Стара Загора. Събитието се организира от  Enterprise Europe Network – България.
В кооперационната борса се включиха и представители на ЕК, които администрират най-големия сайт за обществени поръчки.
По време на директните срещи българските компании получиха добро нау-хау в областта на възобновяемата енергия и енергийната ефективност, както и информация за добри практики и за бъдещо сътрудничество с европейски партньори.

 

Още новини