Начало Новини Актуално Старозагорски депутат се обяви против поправките в Закона за горите

Старозагорски депутат се обяви против поправките в Закона за горите

Актуално

Настоявам президентът да наложи вето върху текстовете от Закона за горите, които се отнасят до правото на строеж върху горски територии, заяви вчера депутатът от Синята коалиция от Старозагорски избирателен район Иван Иванов. По думите му по-лобистки текст рядко е приеман от Народното събрание.

Приемането на възможността в горите да се строи без документ за промяна на предназначение на горите е в интерес на малка група хора. След като бетонираха Черноморието, сега ще бетонират и горите. Видяхте как Витоша парк рекетира правителството, като не пуска лифта цяла зима. Мисля, че някои депутати са съгласували действията си с такива фирми, коментира той.

По този начин държавата от една страна губи от таксите за издаване на разрешителни за промяна на предназначението на земята, от друга се създават предпоставки за изсичане и унищожаване на горски масиви.
Текстовете бяха приети след оспорвани дебати с гласовете на депутатите от ГЕРБ и трима независими. Опозицията се противопостави рязко, позовавайки се и на европейски практики.

Депутатите разрешиха вчера върху поземлени имоти в горски територии без промяна на предназначението на територията да се учредява право за изграждане на: стълбове за въздушни електропроводи; стълбове за телекомуникационно оборудване, радио- и телевизионно разпространение, съобщителни линии, безжичен интернет и други съоръжения на техническата инфраструктура; сгради и съоръжения, свързани с управлението, възпроизводството, ползването и опазването на горите и дивеча, независимо от тяхната собственост: автомобилни горски пътища; заслони за обществено ползване; ферми за отглеждане на дивеч, риболюпилни и рибарници; посетителски и информационни центрове, които не включват помещения за постоянно или временно обитаване; горски и ловни кантони, които не включват помещения за постоянно или временно обитаване; контролни горски пунктове; зооветеринарни и биотехнически съоръжения; нефтопроводи, топлопроводи, газопроводи, нефтопродуктопроводи, надземни и подземни проводи за хидротехнически съоръжения за производство на електрическа енергия. Правото на строеж за изграждане на обектите се учредява за срок от 30 години и след изтичането му построеният обект преминава безвъзмездно в собственост на държавата - за обекти, изградени в горски територии, държавна собственост, или на съответната община - за обекти, изградени в горски територии, общинска собственост.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини