Начало Новини Актуално Старозагорски череши хранят европейци

Старозагорски череши хранят европейци

Актуално

череши цени Стара Загора

Череши, отгледани край Стара Загора се предлагат успешно на европейските пазари и са предпочитани от европейците. Около 50 - 60 тона на седмица берат в покритата градина, която е собственост на гръцкия бизнесмен Александрос Андонокопулос и се намира близо до старозагорското село Богомилово.

Тя е е единствената у нас и най-голямата покрита черешова градина в Европа.

Овошките растат върху 450 декара, покрити със специален армиран найлон. Покривалата са изработени в Италия и пазят насажденията от дъжд, слана и градушка.

Дръвчетата в градината обаче са от специален сорт, който не расте нависоко. "Започнах да ги внасям още през 2004 г. от Италия. Казваха ми, че съм луд да плащам по 5-7 евро за дръвче, но инвестицията си струваше", разказва Алекс, който отдавна е добре познат на старозагорци.
Продукцията от покритата градина е на 100% годна за продажба. Старозагорските череши заминават основно за Англия и Германия по договор.

"Берем около 50 - 60 тона на седмица, започнахме преди десетина дни и ще приключим на 25 юли", обяснява Алекс. Тази година изкупната цена е около 6 евро за килограм.
Лошото време, което съсипа реколтата на останалите производители, ще увеличи цената у нас. С колко обаче - никой не се наема да каже. Заради брака от дъждовете, вече четирима производители са дошли при Алекс, за да търсят ноу-хау за покриване на черешови градини.

От 2000 до 5000 евро за декар струва изграждането и покриването на градина. Инвестицията се изплаща за около 5 години. Според Алекс, въвеждането на стандарт за големината на черешите е похвално, но закъсняло начинание. В Европа, например, от 20-ина години изискванията са ясни - минимум 22 милиметра трябва да е обиколката на черешата.

Информация: вестник Новината

Още новини