Начало Новини Актуално Старозагорски актьори играят непоказван от 23 години у нас жанр - Комедия Дел'Арте

Старозагорски актьори играят непоказван от 23 години у нас жанр - Комедия Дел'Арте

Актуално
Стара Загора

Жанрът Комедия Дел'Арте е импровизирана сценична игра, която се е зародила в средата на 16-и век в Италия.  Първият писмен сценарий, останал до наши дни, датира от 1568 година. Силата на този вид комедия е добрата импровизация, която прави фигурата на актьора.

Тя е от определящо значение в стила на играта, присъща за първообраза си – площаден театър. В основата на жанра стоят традициите на древните игри, на уличните актьори - естествено, повлияни от тогавашните сатири.

Смях, много смях до сълзи и добро настроение – с такова чувство напусна залата публиката след „Комедия Аха–Аха Дел'Арте“. Тя е създадена като продукт от 6-ата, провеждана в Стара Загора, Международна творческа лаборатория. В основата му е импровизираната сценична игра на актьорите, които пресъздават на сцената паралелно-съвременни комични образи и куклени персонажи.
„От 23 години спектакъл от този жанр не е игран в България, или поне не се е доближавал до такава степен до първообраза на Комедия Дел'Арте“, сподели директорът на трупата Дарин Петков. Като студент в НАТФИЗ, заедно с колегата си Георги Спасов - също участник в този спектакъл, той е един от импровизаторите на сцена. Техен вдъхновител е младият Ищван Наги, който гостува тогава в България.
Унгарският режисьор и сега е постановчик на спектакъла, вече му асистира неговата  съпруга Габриела Хаджикостова.
„Много съм доволен от актьорите. Те направиха за един месец това, което техни колеги реализират за няколко“, похвали екипа Ищван Наги на специална пресконференция.
Вече всички могат да импровизират, не скри удовлетворението си още режисьорът. Това е комедия на професионалиста - не си личи труда на автора и режисьора, а 80% е абсолютен творчески труд на актьора. На сцената той е кукла - фигура, която само импровизира, заяви още Наги. Той разясни, че в този тип спектакли актьорът се ръководи изцяло от образа, който играе. Няма предварителни реплики, няма задължителни движения.
Забавните персонажи са създадени от самите актьорите. В тях зрителят ще припознае лица от делника - местния тузар, безкомпромисната полицайка, завеяния лесничей, примадоната, изкуфялата химичка – образи, изградени чрез карикатурата и гротеската и в техния куклен вариант.

Спектакълът условно може да се раздели на две части, като във втората трупата изцяло се придържа към традицията на Комедия Дел'Арте. Освен Дарин Петков и Георги Спасов, останалите актьори за първи път участват в такъв театър.
Артистите споделиха, че този тип театър е труден, но изключително удоволствие е да бъдеш част от него, защото те кара да мислиш.
„Всеки следващ спектакъл ще бъде различен. Кога ще свърши и какъв ще бъде краят му, зависи от импровизацията“, поясни още Наги. Иначе казано, дали ще плачете, или ще се смеете - или и двете едновременно, всичко е в ръцете (таланта) на актьора.

Информация: вестник Новината

Още новини