Начало Новини Актуално Старозагорската опера за децата

Старозагорската опера за децата

Актуално

Старозагорската опера отново кани своите най-малки зрители на още едно вълнуващо оперно приключение. На 9 и 12 октомври на сцената на Старозагорската опера ще бъдат представени две детски опери-приказки от Цезар Кюи – Червената шапчица и Котаракът в чизми, по едноименните приказки на Шарл Перо. След представлението с времетраене 1 час 15 минути, малките зрители ще могат да се срещнат отблизо със своите любими приказни герои. Държавна опера-Стара Загора, Сдружение Опера за България, НМА Проф. Панчо Владигеров, Студентски съвет при НМА Проф. Панчо Владигеров, НХА и РКИЦ-София са партньори в реализацията на спектаклите.

Участват млади артисти – настоящи студенти или току-що завършили, от класа на доц. Иванка Нинова. А в ролята на Котарака участва мецосопраното Петя Петрова – певица с успешна международна кариера, също ученичка на Иванка Нинова. Хореографията е на Мария Стоилова по идея на доц. д-р. Мария Илиева. В проекта се включват и студенти на НХА – Карина Зидан и Михаела Занева, които са автори на декорите. Червената шапчица и Котаракът в чизми са третия режисьорски проект на възпитаника на НМА Проф. Панчо Владигеров Кристофър Холман от Великобритания, който е завършил класическо пеене също в класа на доц. Нинова и оперна режисура в класа на акад. Пламен Карталов. Музикалният съпровод е поверен на пианистката Цветелина Панайотова.

Преди повече от 100 години Цезар Кюи пише своите детски опери. Чрез познати по цял свят приказки, преведени на руски език и един нов магически музикален език, Кюи завладява най-невинната публика и неусетно я отвежда във вълшебния свят на музикалната приказна опера. Младият и вдъхновен творчески екип предлага на своите малки зрители оригинални режисьорски хрумвания, интересни сценографски решения и свежест в музикалната и актьорска трактовка на двете познати и любими приказни истории, с които са израснали поколения зрители.

 

 

 

Още новини