Начало Новини Актуално Старозагорската опера ще представи детски спектакъл Севилският бръснар

Старозагорската опера ще представи детски спектакъл Севилският бръснар

Актуално

опера Стара Загора Севилският бръснар за децаДържавна опера Стара Загора създаде с подкрепата на Общината проект за детски спектакъл Севилският бръснар по пиесата на Пиер дьо Бомарше и музика на Джоакино Росини. Той е предназначен за деца на възраст между 7 и 15 години.

Под формата на игра, заедно със самите певци-актьори, поднесените избрани популярни музикални номера, които следват сюжета на произведението, сред красив декор и увличащи разкази, в рамките на около 50 мин., децата ще преживеят чудото, наречено опера.

Режисьор на спектакъла е Славчо Николов, завършил режисура в Нов български университет през 2012 г., художник на декора – Александър Гьошев, преподавател по Илюстрации в АМТИИ, Пловдив, хореограф – Ромина Славова, балерина в Старозагорска опера, магистър по балетна педагогика в АМТИИ, Пловдив. Музикалните номера са подбрани заедно с диригента Здравко Лазаров, но в този нетрадиционен прочит на операта Севилският бръснар, единственият инструмент на сцената ще бъде неговото пиано.

Някои изследователи твърдят, че Росини е написал Севилският бръснар за 12 дни. Дали операта е композирана за 12 или 20 дни, не е толкова важно. Важното е, че е създаден един истински бисер на музикалната литература. Операта Севилският бръснар е едно от най-жизнерадостните, най-веселите и най-привлекателни оперни произведения в цялата оперна литература. Една поредица от бляскави и неповторими музикални номера. Малко са оперите, в които има толкова много любими за милиони хора арии, дуети и ансамбли. Не може да се каже дали арията на Фигаро или самият Фигаро е по-любим на слушателите, съобщиха от пресцентъра на Държавна опера Стара Загора.

Фигаро е Иван Кабамитов, Граф Алмавива – Ивайло Йовчев и Марк Фаулър, Розина – Яница Нешева, Доктор Бартоло – Евгений Арабаджиев, Дон Базилио – Петър Янкулов и Ивайло Джуров.

На децата ще им бъде интересно да попаднат в Севиля през 18 век, да станат част от една заплетена любовна история, която въпреки всички препятствия – завършва щастливо.

Веселият и забавен разказ на спектакъла е украсен от изящната игра на част от балета на Старозагорска опера – Петя Вънева и Яна Кафалиева представят ролята на Берта, Ивелин Христакиев е Евел, а Александър Желев – Лаженест.

По време на цялото действие с вас ще бъде и пианистката Мануела Манолова, която съвсем по френски може да наречете Човекът-оркестър.

Премиерата е на 17 април на сцената на Държавна опера Стара Загора.

Още новини