Начало Новини Актуално Старозагорската опера е напълно възстановена

Старозагорската опера е напълно възстановена

Актуално

В изгорялата преди 18 години, но вече обновена старозагорска опера отново прозвуча музика. Това съобщиха от пресцентъра на община Стара Загора. Краткият поздрав на оркестъра и солисти от операта бе първата им среща с публиката, а поводът на всичко това бе ритуалът по предаване на обекта от страна на строителите и връчване на Акт 15, наречен именно Сбъдването на една мечта.

Официалното откриване и първата премиера ще се състоят не по-рано от Националния празник на страната - 3 март. На тържеството присъстваха кметът на община Стара Загора проф. Светлин Танчев, зам.-кметовете, областният управител Йордан Николов, представители на всички фирми, свързани с възстановяването на операта - проектанти, строители, надзорници и инвеститори. На Коледа стават чудеса и тази Коледа чудото стана. Сбъдна се мечтата на всички ни - да възстановим оперната сграда и тя да засияе из мрака на безмълвието. Това чудо бе немислимо без горещата любов и изгарящия копнеж на хиляди старозагорци, за които въздигането на опожарената опера се превърна в кауза. Обединени, единни в стремежа, старозагорци не позволиха мечтата да бъде убита, за което дълбоко им благодаря. Горди сме, че през всички тези години не се поддадохме на отчаянието, не пожалихме труд и енергия за това наше дело. От името на всички старозагорци благодаря на проектантите, строителите, надзорниците и инвеститорите реализирали възстановяването. В първата страница на тази нова летопис ще впишем арх. Цанко Хаджистойчев, инж. Андрей Тошев, инж. Никола Нешев, инж. Велчо Велев, инж. Васил Илиев, инж. Павел Стоянов, инж. Любо Ламбов и много други, с чийто труд тази прекрасна зала и фоайета са завидна и отвоювана придобивка за града ни, каза проф. Танчев при получаването на Акт 15, съобщиха от пресцентъра на общината.
Освен с красивия нов интериор гостите на тържеството имаха възможност и да се запознаят и с възможностите на уникалната нова механизация на сцената, ефектното осветления и професионална акустика.

Още новини