Начало Новини Актуално Старозагорската фирма ЕлфиТех оборудва най-модерната пречиствателна станция за питейна вода в Европа

Старозагорската фирма ЕлфиТех оборудва най-модерната пречиствателна станция за питейна вода в Европа

Актуално

В община Ботевград ще бъде открита най-модерната пречиствателна станция за питейна вода в Европа. Пречиствателна станция Чеканица вече е готова и ще заработи на празника на града 29 ноември. Тя  ще обслужва 13 000 души в Ботевград, подавайки пречистена по най-съвременен способ вода към три квартала - Васил Левски, Саранс и Изток.

Модерното съоръжение е построено за рекордния срок от 4 месеца. В изграждането му общината е инвестирала 1.35 млн. лв. Половината от средствата са целева субсидия от правителството за тази година по т.нар. екологични обекти, а другите 50% са собствени средства на община Ботевград.
Схемата на работа на новото съоръжение е направена по такъв начин, че при авария на старата пречиствателна станция то да подава вода за целия град, казва кметът на община Ботевград Георги Георгиев, цитиран от вестник Пари.

До този момент пречистването на водата в Ботевград е ставало така, както в повечето пречиствателни станции в България - водата е минавала през пясъчни филтри и след това е била подлагана на хлориране. Сега за първи път пречистването ще става чрез специална озонираща система - далеч по-ефективен, модерен и евтин метод. Кметът чул за тази технология преди година-две. Разучил подробности и се свързал с фирма ЕлфиТех ООД , която произвежда най-добрите озониращи пречиствателни съоръжения.
В новата пречиствателна станция се използват два принципа на пречистване - окисление и абсорбция. Окислението се осъществява чрез озон, получен по метода на студен електростимулационен синтез. Целта на тази схема за пречистване е премахването на органичните съединения, които са в комплексен вид, казва собственикът на ЕлфиТех проф. Жеко Ганев. След пречистването водата излиза с идеални параметри. Това е най-модерната пречиствателна станция в Европа, подчертава проф. Ганев. Причината е в уникалността на използваната окислителна технология. Ако се изгради подобна пречиствателна станция в Европа, тя няма да струва по-малко от 20 млн. EUR, категоричен е ученият.

Съоръженията ни са евтини и ефективни заради това, че са изградени на базата на 20-годишния технологичен опит на екипа на ЕлфиТех. Усъвършенстваме технологията си във всяка следваща пречиствателна станция, подчертава ученият.

Преди да решим да направим новата пречиствателна станция в Ботевград, се запознахме с технологията на старозагорската фирма ЕлфиТех, използвана при изграждането на пречиствателните станции в Правец и Рибарица, казва кметът на Ботевград Георги Георгиев. Убедихме се, че това е ефективен и икономически изгоден способ, и решихме да го приложим и при нас.
Освен това направихме проучване, в което  установихме, че пречиствателни станции, изцяло финансирани от държавата, са коствали десетки пъти по-големи средства. Става въпрос за средства от порядъка на 16 - 20 млн. лв., казва кметът. Изградихме това уникално съоръжение в Ботевград и заради коректността и уменията на българските фирми, с които работихме - изпълнителят в лицето на строителната фирма Европа 7 и фирма ЕлфиТех ООД, която осигурява  оборудването и монтажа на съоръженията.
Според Георги Георгиев една от причините за успеха на проекта е фактът, че ВиК в Ботевград е общинско дружество. Това ни дава възможност да бъдем гъвкави, оперативни и да договаряме по-бързо условията с изпълнителите по проекта, споделя опита си Георгиев. Той добавя, че независимо от средствата, които влага общината в новата пречиствателна станция, не се предвижда на този етап да се увеличава цената на питейната вода в Ботевград. А тя е една от най-ниските в страната - 59 ст. без ДДС за 1 кубик. Ако в бъдеще се увеличи цената на водата, ще бъде заради настъпилите икономически промени в страната в национален мащаб, но не и заради построяването на модерната пречиствателна станция, казва кметът.

Още новини