Начало Новини Актуално Старозагорската Бултех 2000 е световен лидер в производството на ултразвукови анализатори за мляко

Старозагорската Бултех 2000 е световен лидер в производството на ултразвукови анализатори за мляко

Актуално

Бултех 2000 е фирма за производство на анализатори, свързани предимно с хранително-вкусовата промишленост. Основният й предмет на дейност е разработване, производство и продажба на ултразвукови анализатори за мляко. С това свое изделие старозагорската фирма достойно печели мястото на най-утвърден производител в света. Чуждестранните анализатори за мляко се продават на цени от 30-40 000 EUR, докато произведеният от старозагорската фирма струва по-малко от 1000 USD, без да им отстъпва по качество.

Друго предимство на ултразвуковия анализатор на Бултех 2000 е, че той е пет пъти по-лек от конкурентните модели и много по-компактен.
Още когато учех за инженер, мечтата ми беше да създам полезен продукт, който да намери достойно място на пазара. Ако продуктът наистина е полезен, той няма начин да не бъде продаден, убеден е основателят и собственик на Бултех 2000 инж. Младен Стоянов.
Преди да се захване с частен бизнес, бъдещият предприемач работи като електронен инженер в ДЗУ-Стара Загора. Една от най-успешните му разработки е софтуер за изкупуване на млякото, който бил необходим за Сердика - Стара Загора. В процеса на работа инженерът открива, че липсата на метод за точен анализ на млякото не позволява да се определи и цената му, информира вестник Пари.
Започнах бизнеса си в едно мазе през 1996 г., спомня си инж. Стоянов. По това време най-лесно се печелеше от търговия. Затова и когато споделих идеята си за създаване на български млекоанализатор, приятелите ми скептично казаха, че у нас подобно производство е обречено на неуспех. Бъдещето обаче показа, че не търговията, а именно производството е в основата на успешния бизнес, казва инж. Стоянов. В началото сключих договор с предприятие Млечен път и обслужвах с програмните си продукти около 4000 млековносители на фирмата. Получавах около 1000 USD месечно, от които половината влагах в дейността си. В началото продавахме месечно по 2-3 млекоанализатора на цена по 150 USD единият, а сега продаваме хиляди, и то в цял свят. Днес може би няма ферма в България, която да не разполага с млекоанализатор, произведен от старозагорската фирма.
След успешния пробив на ултразвуковия анализатор за мляко Екомилк фирмата е на път да наложи и екоскоп, който служи за броене на соматичните клетки - един от важните показатели за окачествяване на млякото. Соматичните клетки са показател за заболяване на животното и е един от основните параметри, следени в Европейската общност. При уреда, произведен от старозагорската фирма, се използва директният метод за броене на соматичните клетки, като се копира арбитражният метод - броене под микроскоп от човек. В случая компютърът замества човека и процесът се автоматизира. Този метод е по-точен дори от скъпоструващите западни аналози за броене на соматични клетки, обясняват специалистите. Един западен аналог струва до 180 000 EUR, а произведеният от Бултех 2000 е на стойност от 12 до 16 000 EUR в зависимост от поддържаните параметри.
Признание за производителите е и фактът, че южнокорейска лаборатория, която притежава анализатор за броене на соматични клетки, закупен на цена 180 000 EUR, след като се е запознала с качествата на анализатора на Бултех 2000, го е закупила веднага, преценявайки, че той дава по-подробна и прецизна информация.
Фирмата продава в около 40 държави по света. Сред тях са страните от Балканите, Централна Европа, Близкия и Далечния изток, Африка, Америка и Австралия. Допреди 1-2 години голямата част от продукцията на Бултех 2000 е била изнасяна в Китай. От миналата година обаче най-големият пазар за старозагорската компания е индийският, тъй като в Индия се произвежда 1/3 от млякото в целия свят.
Компанията разполага с 15 висококвалифицирани инженери в областта на електрониката и механиката. От работещите 50 души 20 са инженери, като една част от тях са в производството, а останалите се занимават с развойна дейност. Фирмата разработва нов анализатор в областта на инфрачервената спектроскопия. За тази си дейност тя печели проект по ФАР на стойност 70 000 USD. Новият инфрачервен анализатор ще помогне за изследване на биодизел, олио, биомаса. Амбицията на собственика е да направи анализатор, който да се продава на цена, не по-висока от 10-12 000 EUR. В момента 5-6 инженери разработват новия продукт.
Очаква се до една година инфрачервеният анализатор да е на пазара. Собственикът на Бултех 2000 финансира и лаборатория за производство на лактобацилус булгарикус и други чисти култури, свързани с технологичните процеси при преработката на млякото. Инж. Стоянов очаква този проект да стартира до края на годината.

Още новини