Начало Новини Актуално Старозагорска област е в грипна епидемия, учениците - в грипна ваканция

Старозагорска област е в грипна епидемия, учениците - в грипна ваканция

Актуално
Грипна епидемия в Стара Загора

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) - Стара Загора обявява грипна епидемия на територията на Старозагорска област от 31.01.2011 г. За прекъсване на множеството контакти в училищата, РЗИ даде предложение на регионалния инспекторат по образовонието при МОМН за прекратяване на учебните занятия, считано от 31 януари до 4 февруари.

През последните дни в град Стара Загора се наблюдава интензивен епидемичен процес от остри респираторни заболявания, като е достигната заболяемост от 271,92 болни на 10 хил. души. Най-високи са стойностите, регистрирани сред децата до 4 годишна възраст и в ученическа възраст.

Въз основа на тези данни препоръчва се на:

Лечебните заведения за болнична помощ - спиране на свижданията и прекратяване на плановата оперативна дейност.

Лечебните заведения за извънболнична помощ и ЦСМП:
- разкриване на грипни кабинети;
- преустановяване на  работата на женските и детски консултации;
- преустановяване провеждането на плановите профилактични имунизации и реимунизации.

С цел недопускане утежняване на случаите на грип се обръщаме към всички лечебни заведения за спазване на алгоритмите на поведение при всеки съмнителен случай на грип и своевременно започване на лечение с антивирусни препарати.

Антивирусните препарати са осигурени от Министерство на здравеопазването безплатно за лечебна цел и трябва да се дават само на болни, суспектни за грип.

Болните могат да се обръщат към общо-практикуващите лекари, неотложния кабинет на общо-практикуващите лекари, Центъра по спешна медицинска помощ, както и към Диагностично консултативен център (ДКЦ) 1, ДКЦ Здраве 2000, Транспортно ДКЦ, където биха могли по преценка на лекаря да получат безплатно антивирусни препарати.

РЗИ препоръчва на населението:

  • Ограничаване на социалните контакти.
  • Болните с висока температура и други признаци на грип да не провеждат самолечение.
  • При наличие на симптоми за грип да потърсят лекарска помощ
  • Ограничаването на контактите с болни от остри респираторни заболявания и грип, особено на хора с хронични заболявания, бременни жени и деца е въпрос на лична отговорност към себе си и околните.

Регионалната здравна инспекция в Стара Загора продължава ежедневно да извършва активен надзор над заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания.

 

Още новини