Начало Новини Актуално Старозагорска област е на трето място в страната по разпространение на епидемията от морбили

Старозагорска област е на трето място в страната по разпространение на епидемията от морбили

Актуално

Здравното министерство ще следи стриктно за извънредната имунизационна кампания срещу морбили, която стартира неотдавна. Всеки български гражданин на възраст от 13 месеца до 20 години задължително трябва да бъде ваксиниран.  Заради развиващата се епидемия МЗ предприема извънредни мерки.

За региона са осигурени над 3000 ваксини, които са безплатни. За кампанията са информирани общопрактикуващите лекари, които ще трябва да имунизират рисковите пациенти. Освен младите хора, на имунизация подлежат и хората до 30 години, които са били контакти с пациенти с морбили, пише вестник Старозагорски новини.
Според данни на Здравната инспекция, Старозагорска област е на трето място след Сливен и Ямбол по разпространение на епидемията от морбили. Заразените с така наречената дребна шарка вече са 546. За сравнение - справката на РИОКОЗ - Стара Загора, от 18 януари сочи 95 заболели от областта, като 65 са от община Казанлък. Тенденцията на разпространение на заразата се запазва... Това са общините Казанлък и Николаево, където болните представляват 93 на сто от случаите в Старозагорска област и са предимно роми. Най-засегнати са децата от 0 до 1 и от 5 до 9 години.
Засега тежки усложнения и смъртни случаи няма в Старозагорско, уточни д-р Ваня Карабойдева, главен секретар на РИОКОЗ. Най-възрастният пациент с морбили в региона е на 39 години. През януари с помощта на Неправителствената организация "Свят без граници" бе проведена имунизационна акция в ромския квартал "Лозенец" в Стара Загора.  
Болестта започва с обриви, повишаване на температурата и отшумява след седмица-две. Но ако не се вземат мерки, преминава в бронхопневмония и усложнения, които са с летален край.

Още новини