Начало Новини Актуално Старозагорска област е готова за зимния сезон

Старозагорска област е готова за зимния сезон

Актуално

Стара ЗагораСтарозагорска област има готовност за справяне с тежки ситуации през зимния сезон. Това стана ясно на заседание на щаба на областния управител за координация на спасителните и аварийни дейности, на което беше направена оценка на подготовката на държавните и общински структури за работа в зимни условия.

Щабът заседава под председателството на областния управител Йордан Николов и определи основните цели на подготовката на област Стара Загора за работа през зимния период, съобщиха от пресцентъра на областна администрация. Ръководителите на регионални структури, кметовете на общини и представители на  Гражданска защита обсъдиха и анализираха допуснатите слабости при поддържане на нормалната проходимост на пътната мрежа през миналата зима и извършването на спасителни и аварийни работи при усложняването на обстановката.
В доклада си областният управител обърна внимание на необходимостта да се използват нови методи за поддържане проходимостта на  пътищата, като например използването на химически средства. Беше отчетено, че възникналите заледявания в сутрешните часове миналата зима, са се дължали основно на закъснели реакции на фирмите, определени за поддържане на пътната мрежа.
Николов акцентира на нуждата от изграждането на механизъм за своевременно събиране на достоверна информация за обстановката и информиране на населението за предприетите действия, както и препоръки за поведение, за да се сведат до минимум опасностите за здравето и живота на хората. Необходимо е укрепване на информационната система, насищането й със съвременни технически средства за обмен на информацията, обезпечаване на  компютри и интернет за всички дежурни в общинските администрации, смята областният управител. Според него кметовете на общини трябва да определят надеждни източници на информация, а дежурните по общински съвети за сигурност да се превърнат в основен център за събиране и анализирането й.
На заседанието бяха определени конкретни мероприятия за подобряване работата на всички служби и ведомства, отговорни за обезпечаване движението по републиканската и общинските пътни мрежи през зимния сезон, както и  работата на аварийните служби.

 

Още новини