Начало Новини Актуално Старозагорска фирма произвежда стоматологични столове с играчки

Старозагорска фирма произвежда стоматологични столове с играчки

Актуално
стоматологични столове за деца

Старозагорска фирма единствена в България произвежда детски стоматологични столове. Игривите фигури, направени от стъклопласт, превръщат трудното за малките палавници изпитание при зъболекаря в забавно преживяване.

ШИРОКО УСМИХНАТИТЕ ЗАЙЧЕТА И ЧОВЕЧЕТА В ЯРКИ ЦВЕТОВЕ са част от иначе съвсем сериозното оборудване на окомплектования стоматологичен стол.
Собственикът на фирмата Гено Генов е инженер по професия. През 1992 г. негов приятел и зъболекар го помолил да направи техническа разработка на стоматологичен стол за възрастни, а после и да го произведе. През 1993 г. изделието е показано на изложба в София. То среща добър прием и старозагорецът започва серийно производство. Машината е трудна и сложна задача, която изисква и много ръчен труд. ЕДИН СТОЛ СЪДЪРЖА ОКОЛО 3000 ДЕТАЙЛА. Отделно е зъболекарският инструментариум, който се внася от чужбина по избор на клиента-стоматолог. За да се научим да произвеждаме, изкарахме специално обучение в Скандинавия. Всяка машина се прави по отделен проект, разказва Гено Генов. Днес фирмата му произвежда по около 150 - 200 стола годишно. Капацитетът позволява до 500 бройки, но кризата е ограничила търсенето. ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ПРОДУКЦИЯТА СЕ ИЗНАСЯ В ГЪРЦИЯ, РУМЪНИЯ, ЛИБИЯ. Водят се преговори и с турски клиенти. Търсят се възможности за реализация и в Сърбия и Русия. В града на липите около 30 зъболекари работят със столовете на г-н Генов.

Цената на един стоматологичен стол без инструментариума е около 5000 евро, с пълното оборудване достига до 30 - 40 000 евро. Старозагорските изделия са в средния ценови сегменти притежават всички задължителни сертификати за производството на този тип медицинска техника.
Детските стоматологични столове със слънчевите играчки от стъклопласт също са направени изцяло по идея на специалистите от фирмата на г-н Генов. ТЕ СЕ ИЗРАБОТВАТ ПО ПРЕДВАРИТЕЛНА ПОРЪЧКА. На година се продават по 7-8 стола. Две машини вече са монтирани в Стара Загора. Едната е в кабинета на д-р Диана Бушкалова, а другата - в старозагорска детска градина.
Едно от най-нетрадиционните производства на старозагорската фирма е това на стоматологична машина за лечение на животни. Тя също работи в града на липите. Пак по поръчка на местни ветеринари в момента г-н Генов и неговите специалисти правят хирургическа маса за операции на животни.

Информация: вестник Национална бизнес поща

Още новини