Начало Новини Актуално Старозагорска е-памет - онлайн достъп до културно-историческото наследство на региона

Старозагорска е-памет - онлайн достъп до културно-историческото наследство на региона

Актуално

Старозагорска е-памет - онлайн достъп до културно-историческото наследство на регионаИнформация и снимки за стотици обекти, свързани с културно-историческото наследство на Стара Загора, са събрани и се представят в нов портален сайт, наречен Старозагорска е-памет. Той ще бъде представен в Стара Загора утре.

Порталът Старозагорска е-памет стартира с повече от 300 записа, разпределени в 39 категории. Той има отлична функционалност за търсене и сортиране на информацията по различни критерии. Също така предлага и достъп до дигитализирано съдържание, свързано със Стара Загора, през Европеана.

Сайтът е изработен от библиотека Родина по проект Старозагорска е-памет, който получи подкрепа от Грантова схема за финансиране на иновативни проекти на Програма Глобални библиотеки – България. Освен библиотека Родина - Стара Загора, участници в проекта са също: общинска библиотека Искра - Казанлък, библиотеката на народно читалище Възраждане – 1927 в с. Калояновец, библиотеката на народно читалище Изгрев – 1921 в с. Кирилово и библиотеката на народно читалище Стефан Генчев – 1901 в с. Хрищени.

Партньори по проекта Старозагорска е-памет са Община Стара Загора, Областна администрация Стара Загора, Регионален исторически музей - Стара Загора и Фондация Обществен дарителски фонд - Стара Загора.

На сайта са представени цифровизирани книги и продължаващи издания, ръкописи от 13 – 19 век, части от архивите на дружествата Театър, Искра и Августа Траяна от началото на 20-и век. Показани са оригинални резултати от археологически проучвания на могилния некропол в местността Чаталка и паметниците от Областен регистър Военни паметници – Стара Загора.

Чрез портала на едно виртуално място се събират примери за уникалното културно-историческо наследство на Стара Загора, които сега се съхраняват в библиотеките и музеите в региона, но трудно могат да се разгледат наживо.

Представяне и демонстрация на възможностите на новия портален сайт е на 30 октомври 2013 ч. в 17,30 часа в залата на Ргионален исторически музей - Стара Загора.

проект Старозагорска е-памет

 

Още новини