Начало Новини Актуално Старозагорска драма по Асеновградски сценарий

Старозагорска драма по Асеновградски сценарий

Актуално

Ден след разразилия се екшън по принудителното отвеждане на 12-годишно момиче от дома на бащата и предаването му на майката, бащата Христо Христов потърси съдействие и от вестник Старозагорски новини, по думите му - за да даде гласност на случая и да се променят законите.
Случката, наподобяваща тази в Асеновград, събуди любопитството и състраданието на старозагорци, след като за да се изпълни едно съдебно решение, се наложи намесата на съдия-изпълнител и полиция.
От няколко дни бащата обикаля медиите, носейки куп документи, с които да докаже правотата си. Социалните работници от отдел "Закрила на детето" към общинската дирекция "Социално подпомагане" пък правят необходимото, за да защитят интересите на момичето и неговата майка.

Версията на бащата:

Христо Христов и Татяна Христова са семейство от 1993 г., имат две деца - момче на 14 и момиче на 12 години. Бракът започва да куца, минават през ред перипетии, включително и до молба от страна на съпругата за защита от домашно насилие, в резултат на която на съпруга е издадена ограничителна заповед да се въздържа от насилие и го предупреждава, че при неизпълнение ще бъде задържан и ще бъде уведомена прокуратурата. Майката и децата търсят помощта на сдружение "Самаряни" и са настанени в кризисния център. От объркания разказ на Христо става ясно, че няколко пъти са се събирали и разделяли, че Татяна е напускала дома, а после сама се връщала при съпруга си, а той я приел, защото я обичал. Следват обвинения в различни прегрешения, за които бащата признава, че са правени пред децата. Докато се стигне до развода. В решението на Районния съд е записано, че вината е взаимна. Окръжният съд потвърждава решението. Преди да излезе то Силвия и Пламен живеят при баща си, след което момчето отива при майка си. И така - децата са разделени, Христов получава писмо доброволно да изпълни решението на съда и да върне дъщеря си в едноседмичен срок, което той не е сторил. За да се стигне до 8 септември, когато с буйни реакции и обиди той отказва да се подчини. С малката подробност - преди това е потърсил телевизията, с мотива, с който макар и късно, потърси и нас - да се даде гласност.

Погледът на социалните работници:

"Интересното в този случай е, че бащата обжалва решението на Районния съд само в частта за момичето, за момчето няма претенции. Ние сме провели срещи и с двамата родители и с децата, търсили сме бащата, за да се запознае с изготвения доклад, но той дойде едва след предаването на детето. Нашето впечатление е, че той много активно манипулира детето. Върху него се стовари тежестта и отговорността то само да вземе решение, защото бащата каза, че ще го даде само ако то пожелае. По този начин го постави в т.нар. "криза на лоялност" - да избере при кого от двамата родители да живее, а то обича и двамата. Ами ако утре и майката каже същото?", коментира Валя Бонева, началник-отдел "Закрила на детето". Нещо повече - през цялото време Христов заявява, че ще предаде детето само в присъствието на медиите, т.е. съзнателно е търсен един вече познат сценарий, разиграл се наскоро в Асеновград, добави тя. А саморазправата на бащата при предаването на детето е допълнителен стрес и напрежение за момичето. В стрес е и майката, която дълго време не е общувала с него. Според социалните работници майката системно е била подлагана на тормоз, на който децата са ставали свидетели. "Това, което бащата прави, е най-малкото некоректно и уронва престижа на майката. Установихме, че детето употребява думи и изрази, несвойствени за неговата възраст. Той не е пощадил детето си, натоварвайки психиката и емоциите му, поставяйки го в условия на психически тормоз. Раздялата на родителите не трябва да бъде повод за манипулиране и стресиране на децата, и двамата не трябва да допускат да се уронва престижът на другия, за да не уронват така и своя собствен. Да не забравяме, че ефектът може да бъде много тежък", каза още Валя Бонева. Социалните работници наблюдават майката и момичето, издадени са предписания и на двамата родители за модела на поведение, който трябва да следват. Издадена е и заповед, по силата на която двете деца и двамата родители могат да ползват услугите на психолог или други специалисти от Центъра за обществена подкрепа.

 

Още новини