Начало Новини Актуално Старозагорки продавали бебетата си в Гърция

Старозагорки продавали бебетата си в Гърция

Актуално
търговия с бебета

Бременни жени, преди  всичко от ромски произход, търгували бебетата си в Гърция. До момента има доказателства за 14 случая от Стара Загора, Варна, Шумен, Бургас и Варна, стана ясно сред проведена полицейска операция. Жените са били уговаряни да раждат в южната ни съседка и бебето да се осинови от гръцко семейство, срещу което да получат 2500 евро.

Такива случаи са засечени в Атина, Солун, Патра и най-вече в Ламия.

Арестувани са 15 души, от които девет в Гърция. От тях трима са гръцки граждани, а шестима са българи, на които предстои да бъдат издадени европейски заповеди за арест и екстрадиране. Установено е, че всички те са участници в престъпна група за трафик на бебета, организирана и структурирана във Варна. Заподозрените са задържани за срок до 72 часа. Сред арестуваните в Гърция е и една българка, която е упражнявала адвокатска професия там. По закон за организиране и ръководене на престъпна група за трафик на хора наказанието е от 5 до 15 години лишаване от свобода, а за участие в нея - от 1 до 6 години, пише вестник Старозагорски новини.

Новородените били продавани от престъпната група между 18 000 и 25 000 евро. За момченцата гърците плащали по 25 хил. евро, а момиченцата вървели с 5 - 6 хил. евро по-евтино. Колкото по-светъл бил цветът на кожата им, толкова по-скъпо са били търгувани бебета, а кандидатите имали възможност да ги огледат предварително. Майките пък получавали между 100 и 1500 евро.

Групата е била наблюдавана от началото на май миналата година. По време на разследването са били използвани и СРС-та. Досега са осъществени разговори с много свидетели сред които и майките, които няма да носят наказателна отговорност заради пълните си самопризнания и активно участие в разплитането на трафика с бебетата.

Още новини