Начало Новини Актуално Старозагорката Теодора Кирова e сред водачите в международна арткласация

Старозагорката Теодора Кирова e сред водачите в международна арткласация

Актуално

Теодора Кирова18-годишната Теодора Кирова от Стара Загора учи втора година фотография, изкуство и дизайн в Университета в Борнемут във Великобритания. Висшето училище обявява конкурс за креативни младежи между 16 и 18 години от цял свят, които да изразят себе си по зададената тема Кой съм аз.

Българката използва инфрачервен филтър и пръстов отпечатък, с които предизвиква фурор в артсредите на Албиона. Нейната фотография и останалите девет най-добри ще греят на билбордове в цяла Великобритания от 16 април.

- Теодора, твоя фотография попада в Топ 10. Това ли е най-ценният ти кадър?

- Старая се да влагам всичко от себе си, когато заставам зад обектива. Затова за мен всеки кадър е ценен. Може би това, което прави тази снимка по-специална, е, че беше оценена от други хора.

- Какво е посланието? Защо черно-бяла снимка и на фокус пръстов отпечатък?

- Идеята за снимката и посланието в нея са свързани с темата на конкурса „Кой съм аз?“. Избрах да снимам моя пръстов отпечатък, защото за мен това е нещо, което определя самоличността на човека. Всеки пръстов отпечатък е уникален и говори за индивидуалност, а и какво по-голямо доказателство за това - коя съм аз! А черно-белият ефект в снимката идва от използвания инфрачервен филтър, с който беше заснет кадърът.

- Успя ли да говориш с журито, подбрало твоята снимка? Какви са били техните критерии при избора на най-добрите?

- Много бих искала да се срещна с журито и лично да им благодаря, че одобриха работата ми, но за момента такава възможност не ни е била предоставена. Може би, когато дойде време за изложбите,  ще имам шанс да се запозная с хората,  стоящи зад цялата идея.

- Кое е по-важно, за да стане една снимка впечатляваща - да се роди идеята за самата нея, или да уловиш мига, в който да щракнеш техниката?

- Според мен точни правила няма. Фотографът невинаги има възможност да планира даден кадър, както не всеки кадър има нужда от импулсивност. Важното е да се наслаждаваш на това, което правиш, защото, когато правиш нещо от сърце, всичко останало идва от само себе си. Поне при мен е така.

- Какво ти харесва да снимаш?

- Много обичам да експериментирам с фотографията. Нещата, които най-много ме влекат, са тези, които ми дават свобода да добавям от себе си и да развиват въображението ми като примера с инфрачервения филтър.

- Какви са модните тенденции във фотографията?

Теодора Кирова фотография

- Според мен това е въпрос с доста широк обхват. Предполагам хората, които следят модните тенденции във фотографията, са тези, на които работата им го изисква. За мен - като любител фотограф, а не професионалист, е по-важно да създам нещо, което няма да бъде подвластно на тях и въпреки това, винаги ще бъде оригинално.

- Интересно ще е да разкажеш на какво ви учат в университета, да споделиш интересни моменти...

- Това е едно място, кипящо от хора с талант и идеи, предоставящо подходяща за предмета среда на обучение. Занимаваме се с всякакъв вид похвати на изкуството - от рисуване до работа с метал, дърво и други материали. По-голямата част от моята програма е заета с дизайн, илюстрация, фотография, анимация или визуални изкуства. Много съм благодарна и на учителите, които винаги са готови да ни помогнат дори и при най-странните и щури идеи, които може да ни хрумнат. Най-обичам, когато времето е по-хубаво. Всички са насядали навън, а отнякъде се долавя музика. Получава се свободна и приятелска атмосфера.

- Какво трябва да знаят младите българи, които отиват да учат във Великобритания?

- Винаги е хубаво, когато ти се предостави възможността да отидеш в чужбина и - още повече, да учиш там. Тук се срещнах с напълно различни хора и се сблъсках с тяхната култура, което невинаги е толкова вълнуващо, както когато си на екскурзия. Важното е да се учиш от всичко това и да извличаш най-полезното от преживяното. Както навсякъде, така и тук, трябва да даваш всичко от себе си и да не се отчайваш, когато не всичко е перфектно. Докато показваш старание, ще има и хора, които да го оценяват!

Интервю: вестник Новината

Още новини