Начало Новини Актуално Старозагорка рецитира Яворов в Париж пред гроба на Мина Тодорова

Старозагорка рецитира Яворов в Париж пред гроба на Мина Тодорова

Актуално
Яворов

Старозагорката Румяна Шибилева, дългогодишен преподавател по френски език в родния си град, рецитира пред гроба на Мина Тодорова в Париж стихотворението Две хубави очи на български и френски. Това стана след литургията, отслужена от западноевропейския митрополит Антоний в памет на 100-годишнината от смъртта на  
девойката, погребана в парка на парижкото предградие Бианкур.

Сред дошлите да поклонят бе и 87-годишната Елена Волева, която вече 24 години се грижи за гроба на Мина - носи свежи цветя, най-често уханни червени рози, символ на любовта.
Българска делегация с представители на Фондация „Яворов“ и едноименната къща-музей в Чирпан е съорганизатор на поредица прояви, посветени на Мина, вдъхновила поета Пейо Яворов да напише едно от най-емблематичните любовни откровения в нашата литература.

Вчера заупокойна литургия за Мина бе отслужена и в Руската църква, където тя е опята преди 100 години.
Днес в Българския културен център в Париж пред почитатели слово за съдбата на лирика Яворов и неговата любима Мина, сестра на друг наш поет и писател - Петко Тодоров, ще изнесе проф. Михаил Неделчев. Той ще представи и първата книга от седемтомника “Яворов”, издание на Фондацията и издателство “Захарий Стоянов”. В програмата е включен и рецитал на френски на писма на Мина до поета.
Безсмъртната муза на Яворов пристига във френската столица през септември 1909 година, но туберкулозата се оказва по-силна от желанието й да учи в Париж и тя издъхва през юли 1910 година.
Историята на Мина и Яворов е темата и на документален филм, който подготвя френската телевизия „Монмартър“. Филм за тяхната невъзможна любов започват и  кореспондентите на БТА в Стара Загора Румяна Лечева и Светлозар Недев.

Информация: вестник Новината
Елена Волева и художника Никола Манев пред гроба на Мина
Елена Волева и художника Никола Манев пред гроба на Мина

Още новини