Начало Новини Актуално Старозагорка изработи 500 сурвачки

Старозагорка изработи 500 сурвачки

Актуално

Ако искате да видите пъстрото чудо на сурвачките идете на Централния старозагорски пазар и очите ви ще се радват на пъстрите чудесии. Повече от 15 години стаж в съхраняването на тази стародавна традиция има Радка Кънева, пенсионерка от Стара Загора. Въпреки че по професия е била търговски представител, а по-късно началник на склад в предприятие тя споделя, че се е запалила случайно, а изработката на сурвачка е трудна задача.

"Сурвачката е радост и щастие, особено за децата", разказва с усмивка баба Радка и напук на кризата тази година е подготвила над 500 различни сурвачки.
Щастието в очите на купувачите обаче коства много време и грижи на майсторката. Трескавата подготовка започва още от септември, когато тя режи пръчките, после ги изчаква да изсъхнат. През това време със заделени пари от недотам голямата и пенсия купува хартия и сама изработва панделките. Останалото, според пенсионерката е сръчност, фантазия и много любов, пише вестник Старозагорски новини.
"Няма нищо по-хубаво от това да видиш усмивката на хората. Всеки ден при мен се спират десетки хора и дори да не си закупят сурвачка често хвалят изделията ми", обясни още Кънева. Най-чести клиенти били баби и дядовци, които бързали да изненадат внуците си. За повече от 15-годишния и опит тя не помни някой по-заможен да си е купил украсена дрянова пръчка.

Иначе сурвачките вървят по 2-3 лева и се предлагат в различна големина - за малки и големи.  Пенсионерката изработва и мартеници, салфетки на една кука, както и икебани със сухи цветя от дърво и керамика. Заради кризата обаче усилията на старозагорката са съсредоточени предимно върху сурвачките.
"Признавам, че е много трудно. Парите не стигат, но със спечелените покривам доколкото е възможно нуждите си, както и на болния ми съпруг", допълни Кънева. На старозагорския пазар тя ще остане до 31 декември т.г. като ниските температури, по думите и бори с дебели дрехи и усмивките на клиентите си. Тя призна , че не е толкова запозната с традицията около сурвакането, но пък най-кратките нареждания според нея са: "Сурва, сурва година, догодина до амина , да сме живи и здрави, догодина, до амина!".

Още новини