Начало Новини Актуално Старозагорка е обвинена в малтретиране на пациенти в Италия

Старозагорка е обвинена в малтретиране на пациенти в Италия

Актуално

От септември 2006 година съпругата ми д-р Живка Хаджидимитрова е обвиняема по наказателен процес на територията на Република Италия. Всичко започна на 29.09.2006 година с претърсване на местоработата на същата и впоследствие на жилището ни. Резултатът за разследващите от това претърсване беше — нула.


Не намериха нищо. За разлика от други от претърсените. В деня на претърсванията са разпитани 3 лица, срещу които са намерени не малко материални доказателства. Списъкът с намереното у едно от тези лица е по-дълъг от автобиографията ми и явно благодарение на това същият е оказал съдействие на разследващите, а впоследствие дори не бе арестуван. А други две лица са били разпитани по такъв начин, че документите им могат да се използват като ценни инструкции“.

Това разказва в дълго отворено писмо до българските медии д-р Илко Димов от Стара Загора.
Днес 43-годишната му съпруга трябва да се изправи пред тричленен състав на съда в Удине за поредно заседание по дело, в което старозагорката е обвинена в малтретиране на пациенти в старческия дом „Умберто Първи“ в италианския град Латизана, където е работила.
Очаква се делото да продължи с разпит на свидетели. Процесът стартира през февруари тази година, досега са разпитани около 20, а над 120 са свидетелите, които тепърва ще дават показания в съдебната зала в Удине.
„Години наред живеем в един ад“, споделя д-р Димов, който показва папки с писма до български и международни институции, потърсени за помощ.
Най-прясната новина за „подадена“ ръка, макар и за морална подкрепа, е от 16 септември, когато д-р Хаджидимитрова с единия от двамата си адвокати - Юрукова, са се срещнали с български консули в Милано.

В момента старозагорката работи към Социална служба в Латизана.  

Д-р Живка Хаджидимитрова започва работа в старческия дом „Умберто Първи“ в италианския град Латизана през 2005 година. Няколко месеца по-късно в същия град пристига и съпругът й д-р Илко Димов.
Семейството живее в къща под наем в градчето, което е с около 13 000 жители.  В старческия дом, където д-р Хаджидимитрова работи като асистент, пребивават от 52-ма до 54-има души. Обикновено в тези домове в Италия настаняват хора с всякакви заболявания, сред които и психични. Персоналът е бил от 45 души, на смяна застъпвали от 4-има до 6-има.
По думите на съпруга на старозагорката д-р Димов, цялата сага започва от октомври 2005 година.
Тогава в прокуратурата на град Удине (със статут на нашите окръжни прокуратури), пристигат анонимни писма за нередности, извършени от погребална агенция в Латизана. Едното писмо е от октомври 2005 година, а другото е от януари 2006 г. На база на писмата започва разследване на тази агенция за раздаване на подкупи на служители за получаване на по-голям брой погребения.
Май месец 2006 година капитанът, провеждал разследването за погребалната агенция, стигнал до две свидетелки. Те са работили дълги години в същия старчески дом като асистентки. Съобщават за странен случай, който е завършил със странна смърт на пациент в дома в Латизана.
„На базата на тези показания и след като седмица по-късно тези служителки са показали снимки, от които се вижда вързан човек в инвалидна количка и човек със синини под окото, и такива, от които не се разбира изобщо кой е сниманият, въз основа на тези материали капитанът прави списък със 17 заподозрени, сред които и българката, в извършване на различни престъпления. Те  варират от предумишлено убийство, кражби, разхищения, присвояване, малтретиране (тук, според италианския наказателно-процесуален кодекс, се разбира чрез нерегламентирано използване на психотропни средства, завързване на пациенти, нараняване на пациенти, изоставяне на пациенти).
През юни 2006 година този списък със запозодрени лица е изпратен заедно с искане за започване на разследване в прокуратурата в Удине“, разказва д-р Димов.

Живка ли съдят, или Вивиана?

Прокуратурата разрешава да се започне разследване. Живка е заподозряна в малтретиране, кражба и присвояване.
В старческия дом започва подслушване на телефони, поставят се видеокамери в различни стаи.
Къщата в Латизана, където живее семейството, е претърсена, направен е обиск и на работното място на д-р Хаджидимитрова. Не е намерено никакво доказателство, уличаващо я в каквото и да е престъпление.
40 дни след претърсванията в дома на Живка следват арестите. Арестувани са общо 11 души, сред които и тя самата.
От 12 ноември 2006 година българката е под домашен арест след разпореждане на прокуратурата. Мярката за неотклонение е обжалвана пред по-висшестоящия съд в Триест и Живка е пусната на свобода.
Мотивът старозагорката да е под домашен арест и искането тя да бъде с тази мярка е, за да не попречи на разследването и да замърсят доказателства.
Интересното е, че в материалите по делото и в показанията българката присъства с две имена, и като Живка Хаджидимитрова, и под името Вивиана Димитрова, тъй като в Италия трудно произнасяли името й.

На свобода, но без работа

„Какво прави ли след това - откачи! Как да обясни на новия си работодател защо се е махнала от предишната работа? Как да живеем в този ад с мисълта, че ще плащаме адвокатските хонорари и с тревогата кога ще свърши процесът“, отговаря пред екипа ни притесненият съпруг на българката.
По време на разследването е разпоредена проверка на финансовото състояние на всички заподозрени.
Разследването е удължено до 2007 година. В Италия има етап за явяване пред съдия за предварително изслушване, който решава ще има ли процес. Заседанията по това предварително изслушване се отлагат няколко пъти през 2008 година.
Междувременно става известно, че капитанът от финансовата гвардия, провел разследването, започнало с дейността на погребалната агенция, който е трябвало също да се явява пред съда, се е самоубил на 16 юли 2010 година в Падуа. Пресата съобщава, че се е прострелял с личното си оръжие по семейни причини.
Първото заседание на процеса през февруари, на което д-р Димов е присъствал и по време на което са разпитани свидетелите на прокуратурата, е продължило 3-4 часа. Днес старозагорката ще бъде защитавана от двама адвокати - българка и неин италиански колега.  
Тепърва ще се точат заседанията с разпити на многобройните свидетели, тъй като защитата на обвинените разполага със свидетели, близки на пациенти, доволни от грижите за тях в дома и ще настоява да бъдат извикани в съдебната зала.
Д-р Димов разказа още, че съпругата му е изпратила молба за помощ и до Върховна касационна прокуратура, на база на която се очаква да започне паралелен процес у нас.
От Районната прокуратура в Стара Загора съобщиха за „Новината“, че е задействана процедура за изискване на документи от Италия, свързани с наказателно преследване срещу д-р Хаджидимитрова, като предстои след събиране на документите да се прецени за завеждане на паралелен процес в местната прокуратура.
До момента тук няма нито един документ, от който да се разбере има ли дело в Италия срещу старозагорката, или няма. "Многогодишна мъчителна бюрократична битка ще започне докато стигнат до България необходимите документи", прогнозира д-р Димов.

Информация: вестник Новината

Още новини