Начало Новини Актуално Старозагорецът Росен Димов ръководи Световна антикорупционна мрежа

Старозагорецът Росен Димов ръководи Световна антикорупционна мрежа

Актуално

На учредителната среща на Световната антикорупционна мрежа към Световната банка, състояла се в европейския конфентен център “Бьорс” в Брюксел на 26 - 29 май 2010 година, петдесетте млади основатели от всички континенти на земното кълбо избраха старозагореца от регионалния младежки съвет Инициатива Росен Димов за член на ръководния орган – Международен секретариат.

Росен, който се прочу като най-младия и единствен българин в Бюрото за политическите съветници към председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, бе избран без гласове против. Той ще отговаря за организационното развитие на мрежата, връзките с институции и неправителствени организации, реализирането на мащабните инициативи “Световна седмица за борба с корупцията”, “Посланици на прозрачността”, наръчник “С 10 стъпки да спрем корупцията” и др., съобщиха от регионален младежки съвет Инициатива.

В качеството си на представител на Международния секретариат на мрежата, при разговори на Росен Димов с Хосе Едуардо Кампос, съветник на Вицепрезидента по въпросите на управлението и политическата икономия в института на Световната банка, е договорена институционалната подкрепа за мрежата от страна на Световната банка. В тази връзка до края на 2012 година мрежата ще получи финансова помощ, достъп до инфрмационно-обучителни ресурси, но и консултации с експерти.

Голяма част от учредителната среща в “Бьорс”, на която присъстваха и екип от 5 журналисти и 10 музиканти от цял свят, бе предавана онлайн в реално време. Във видеоконферернтна връзка на 26 май се включи и България – младежите от “Инициатива” споделиха опит в презентацията си “Чудеса от Бъглария – бизнесът и младите хора от Стара Загора в преследване на целите на хилядолетието на ООН”, която популяризира и културния заряд на региона. Младежи в Стара Загора наблюдаваха излъчането пряко в залата на дългогодишния партньор Търговско-промишлената палата.

Учредителната среща приключи с план на действие и... песен. Музикантите изготвиха и изпълниха произведението “Заедно срещу корупцията”, превърнало се в своеобразен химн на Световната антикорупционна мрежа.

Първото разширяване на мрежата ще бъде на 31 май в България, където ще се присъединят чуждестранните участници франкофони в Международен младежки форум под патронажа на Министерството на образованието,науката и младежта и Френското посолство в България. Програмата на това събитие със старозагорското участие - http://www.mon.bg/ в рубриката Предстоящо.

Още новини