Начало Новини Актуално Старозагорецът Росен Димов ръководи група, която ще работи за облекчаване на визовите режими

Старозагорецът Росен Димов ръководи група, която ще работи за облекчаване на визовите режими

Актуално

Росен ДимовСтарозагорецът Росен Димов застана начело на работна група към междуправителствената организация за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС), която ще работи за облекчаване на визовите режими. Решението беше взето по време на специализирания форум ,Черно море в движение, който се състоя се в Егина, Гърция в периода 29 юни – 04 юли 2010 година.

Работната група, чиито членове са също Александър Конков (ръководител на аналитичния отдел към правителството на Руската федерация), Мария Полнер (украинския представител в ръководството на Световната митническа организация), Бурчу Коркмаз (член от квотата на Турция в Бизнес съвета към ЧИС), Фрейзър Камерън (директор на мозъчния тръст ,,ЕС - Русия”) и други, излъчи българския младеж за координатор на екипа.

Следващите действия, които ще бъдат водени от 23-годишния съветник на председателя на Европейската комисия Жозе Барозу, включват изследвания и застъпничество на институционално и извънинституционално ниво, както и след очакваните визови облекчения провеждане на широка кампания за популяризиране на промените.

,,Оптималният резултат е премахването на визите изобщо, но това не е реалистична цел при настоящата конфигурация на сили и интереси в региона. Ето защо започваме с малки стъпки, които на прагматична, ежедневна основа да помогнат на обикновените хора от черноморските страни. Това са опростени процедури и документация, електронно кандидатстване, мобилни приемни, разкриване на още гранични пунктове, значително намалени такси, но и засилено сътрудничество на службите, за да не се злоупотребява с облекчения режим”, каза Росен Димов, който също е и лидер на регионания младежки съвет Инициатива в Стара Загора.

Другите теми, очертани на форума, по които ще се фокусират работни групи са посветени на преодоляването на историческите конфликти, енергийната сигурност, културен и творчески обмен, образователно сътрудничество и превенция на организираната престъпност.

Вторият български участник на форума в Гърция беше Антоанета Боева, представител на НАТО в семинара.

Още новини