Начало Новини Актуално Старозагорец участва в откриването на Божията частица

Старозагорец участва в откриването на Божията частица

Актуално

Един от хората, който търси Божията частица, заедно с още 3600 свои колеги, работещи в Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН), е възпитаникът на Народната астрономическа обсерватория в Стара Загора инж. Антон Димитров. За него казват, че познава всеки елемент на системата и е един от ценните участници в експериментите.

Днес на специална пресконференция учените от ЦЕРН обявиха сензационното си откритие - нова частица с маса, 130 пъти по-голяма от масата на протона. По този начин частицата Хигс бозон, или придобила популярност като Божия, вече не се счита за хипотетична. На пресконференция са представени последните резултати от експеримента ATLAS, по който се работи в Големия адронен колайдер в ЦЕРН. По общо мнение на специалистите, има възможност това да бъде признато като едно от най-големите открития или наблюдения на нови явления в тази изследователска област от 30-40 години насам.
Тъй наречената Божия частица е в основата на съвременната физика, тъй като се счита, че тя дава маса на всичко във Вселената. Частицата Хигс бозон е ключова. Чрез нея се обяснява Големият взрив, образуването на звездите и планетите и как по-късно са възникнали първите форми на живот. Според теорията, без Хигс бозона всички останали частици, съставляващи Веселената, щяха да останат в състояние, наподобяващо супа. Той е последното липсващо звено в стандартния модел на физиката, свързан с взаимодействията на ниво елементарни частици.
При последния експеримент частицата Хигс бозон е била наблюдавана на ниво сигма 5, което означава, че съществуването й е доказано на 99.999%. Откритието идва след десетилетия на проучвания и изхарчени много милиарди долари. Очаква се скоро да бъдат публикувани и всички подробности, свързани с процеса. Преди това обаче е нужно време, за да се систематизира и подготви информацията.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини