Начало Новини Актуално Старозагорец се потопи в лукса и мизерията на Банкок

Старозагорец се потопи в лукса и мизерията на Банкок

Актуално
Евгени Косев

Евгени Косев е на 22 години и учи в икономическия университет във Варна, специалност „Международни икономически отношения“. Интересите му са свързани в областта на младежките дейности и проекти, член е на Регионалния младежки съвет Инициатива в Стара Загора, който се оглавява от Росен Димов - най-младия съветник на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу в бюрото за политически съветници.

„Добре разпространеното име на организацията в национален и международен мащаб дава възможност на много млади, инициативни и будни хора да вземат участие в най-различни международни проекти на всякакви благородни и образователни теми. По-добро нещо, макар и в огромни размери, беше и антикорупционната конференция в Банкок“, разказва Евгени пред вестник Новината.

Причината старозагорецът да лети за Банкок е членството му в Глобалната младежка антикорупционна мрежа към Световната банка. Евгени е един от представителите на мрежата, получили покана да вземат участие в престижния форум.
Създаването на Глобалната младежка антикорупционна мрежа става през месец май, на среща в Брюксел. В учредяването са участвали представители на различни организации от около 50 страни. По време на събитието е имало и видеовръзка между Брюксел, България, Македония, Непал, Сиера Леоне и Пакистан.
„Имах възможност да съм основен организатор от българска страна“, спомня си за учредяването напористият студент.
„За конференцията нашата задача беше редовно да пускаме информация -  блогове, снимки и клипове, в официалния сайт на мрежата, както и да представяме и набираме нови членове на GYAC-N", допълва той. Форумът е бил 4 дни – от 10 до 13 ноември.

Елитно откриване

Евгени

Събитието в Банкок е стартирало на 10 ноември с грандиозно откриване в присъствието на висшата класа на Тайланд.
„Сред тях бяха министър-председателят на Тайланд, президентът на Азиатската банка за развитие, хора от горните нива на Световната банка и т.н.“, продължава разказа си Евгени.
По време на конференцията, в която са участвали 1500 души от над 135 страни, към 100 лектори и към 400-500 души организатори и обслужващ персонал, е имало и видеопослание от Хилари Клинтън.
Освен да се разгледат определени мерки как корупцията в целия свят да се сведе до минимум, целта на форума е била и обмяна на опит между различните държави.
Специално на откриването и на пленера, който е последвал, е говорено основно за създаването на антикорупционни асоциации във всяка една страна, които да кореспондират помежду си, да имат обща база данни с хора, уличени в корупция и да имат съдебна власт, като процесите да траят максимум година.

Корупция навсякъде

След пленера са се състояли и първите творчески работилници. Имало е едновременно по 5-6 уъркшопа, всеки със по 5-6 лектори от различни държави.  
„В първата серия присъствах на разговор относно корупцията в разпределението на земя и природни ресурси. Имаше по един лектор от всеки континент, който говореше за проблемите в тяхната среда и как се опитват да ги решават“, продължава разказа си Евгени.
По думите му, каквото е навън, такова е и в България - огромни площи нерегистрирана земя, бюрокрация, забавени процедури във всеки аспект, голяма дистанция между правителство и граждани, което създава перфектните условия за корупция.
Общите решения, дебатирани на форума, са за прозрачност на процедурите, по-качествен кадастър, нови технологии, по-високи заплати на държавните служители, а ако няма възможност - различни привилегии и, естествено, по-добра и некорумпирана съдебна система и законност при фиксиране на нарушение.

Как е в Малайзия

„Вторият ден, 11 ноември, премина основно в това да си подготвим нещо като кабина (booth), в която да сложим материали за Глобалната младежка антикорупционна мрежа, за да може да разпространим дейността, идеите и целите на мрежата, както и да привлечем нови активни членове“, спомня си старозагорският участник.
Той е успял да посети само един пленер, който за него е бил много интересен, тъй като по време на него се е говорело за корупцията в частния сектор. Там е бил представен един интересен пример как в Малайзия се справят с този огромен проблем.
В Малайзия имат 18 асоциации, които за 4 години са прибрали около 3000 уличени в корупция. Също така разполагат със сайт с база данни "Name-and-Shame" (в превод име и срам), в който се качват имената и снимките на всички корумпирани.
В този сайт могат да влизат не само специализирани органи, а всеки, който пожелае да разгледа провинили се.
Само за първите 6 месеца след създаването на тези асоциации са осъдени около 700 души.
В последните два дни от конференцията в Банкок е написана декларация от името на младежта, в която участниците са изказали нуждата да се внедрят млади кадри в организациите, борещи се срещу корупцията.
„Тази декларация е изключително ценна, защото тя ще илюстрира призива за промени. Ще обиколи поредица от срещи, форуми и конференции. Вече беше представена пред TI и редица други организации, които бяха в Банкок и всички застават плътно зад думите, написани в нея“, убеден е Евгени.

Почитат кралското семейство

„Страшно много се почита кралското семейство и това е едно от нещата, с които трябва да се внимава най-много в Тайланд. Във втория ден от конференцията дойде и принцесата“, разказва още старозагорецът.
Обидата, по какъвто и да е начин, се равнявала на дълъг престой в затвор. Стриктно се спазвал протоколът: след като принцесата влезе, всички стават и никой не сяда, докато тя не седне. Аналогично било и при излизането.
„Думите й бяха в подкрепа на конференцията и на каузата като цяло. Относно хората и животът в Банкок... всичко те кара да се чувстваш странно“, откровен е младежът.
Човек, който е за първи път там, няма как да не забележи: от едната страна са огромните сгради, лукс, богатство, разкош, но от другата - мизерията и  голотата по улиците.
Впечатленията на Евгени са, че тайландците са страшно добри, сърдечни, симпатични и.... бедни хора. Средната заплата е $150, което се равнява на около 4500 бати (тяхната валута).
„Толкова много ти угаждат, че чак започваш да се чувстваш изключително неприятно и конфузно. Всичко се поднася с наведена глава, отварят се врати навсякъде, всеки ти се покланя и в началото е интересно, но после се получава пренасищане и ти се иска да не го правят“, споделя още младежът.

Готви се на улицата

В Банкок имало страшно много улични "ресторанти" и поради липса на кухня, се готвило на улицата, където на 20 см минават хиляди коли и има огромно количество прах.
Иначе било евтино, спокойно можеш да се нахраниш с 4-5 долара и то стабилно.
„Научих още, че там се намира най-големият аквариум в Азия. По реката, която минава през града, има т. нар. плаващи пазари  - на лодки“, обяснява още нашият гид.
„Там всичко е пазар и всичко се продава. Можеш да намериш „Ролекс“ за 10 долара, тениски - 10 за 5 долара и т.н. Както казах, всичко се продава и е така действително - най-разпространената стока в Тайланд са жените. Банкок е известен със своя секс туризъм и има над 300 хил. проститутки (при 9 млн. население)“, разказва още за впечатленията си Евгени и допълва, че в Тайланд законът забранява проституцията, но органите на реда я поощряват, защото държавата е бедна на ресурси - като цяло, а чрез проституцията се наливат милиони чужди пари. Младежът е научил още, че най-известната улица за нощен живот в Банкок е Сукхумвит.
По нея минават хиляди търговци с колички, по тротоарите са по-заможните търговци - със сергии и хиляди много красиви момичета, буквално блъскащи се една в друга.
„Като наблюдаваш всичките тези хора, разни пияни европейци, които се чувстват царе със 100 долара в джоба и буквално се гаврят с момичетата на пътя, и гледаш как те от своя страна са принудени да търпят всичко това - първо, поради липсата на друга алтернатива и второ - поради огромната конкуренция.... първоначално се отвращавааш, после ти става жалко, но... това е нощният живот в Банкок“, споделя младежът.
В заведенията се слуша денс, поп, хаус, тайландската музика, която действа много успокояващо, лирична е и мистериозна.  
"Имаме много, много да се учим в това отношение. Имено така се чувства един българин в Банкок. Ние нямаме, ние се оплакваме, псуваме работодателя, псуваме политици, псуваме държавата. Те нямат повече, но при тях има сърдечност, има уважение, всички са усмихнати, въпреки живота си в мизерия, заобиколена от толкова много лукс. Българите също са сърдечни, само трябва да го показваме малко повече“, препоръчва още старозагорецът, видял Банкок.

Още новини