Начало Новини Актуално Старозагорец с награда от международен конкурс

Старозагорец с награда от международен конкурс

Актуално

Мирослав Димов

Поредна престижна награда завоюва младият музикант Мирослав Димов. Четвъртокурсникът от Музикалната академия е сред 80-те участници в Международния конкурс Музиката и Земята 2012, състоял се в зала Гигантски кристали в  Националния музей Земята и хората в София.

Юбилейното 20-о издание на музикалната проява е посветено на 22 април – Деня на Земята, и се провежда под патронажа на екоминистъра. Престижното жури, в което участват изявени изпълнители от България, Япония и Франция, присъжда за Мирослав втора награда в раздела за индивидуални изпълнители. Младият старозагорски талант се явява на конкурсната сцена със „Соната К 98 от Д. Скарлати и „Илиаш от Н. Живкович - произведения, които изпълнява на маримба, един от ударните инструменти, на които Мирослав свири. След диплома-награда и аплодисментите на публиката той е включен и за участие в галаконцерта.

Главната цел на конкурса е да импулсира младите творци за създаване и изпълнение на музикални произведения, посветени на Земята и нейното оцеляване, съобщиха организаторите. В изданията досега са взели участие 2050 млади музиканти от различни страни.

Пътят на Мирослав като музикант започва от старозагорското НУМСИ Христина Морфова, където учи ударни инструменти. Обучението му продължава в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров в класа на професор Татяна Кърпарова. Мирослав е носител на дипломи и отличия от различни конкурси и фестивали за млади изпълнители. Участва в концерти с професионални музиканти на най-престижни музикални форуми. Сред последните му участия е това на Мартенските музикални дни в Русе и концерт в НМА Проф. Панчо Владигеров  - До Япония и обратно, където изпълнява заедно с пианистките Десислава Щерева и Евгения Симеонова едно от най-новите произведения на проф. Александър Йосифов – Концертино № 4 за две пиана и ударни инструменти.

Информация: вестник Новината

Още новини