Начало Новини Актуално Старозагорец прави макети на замъци и кораби от опаковки (видео)

Старозагорец прави макети на замъци и кораби от опаковки (видео)

Актуално
Събин Попов макити картон

Нетрадиционна изложба посреща посетителите на Регионална библиотека Захарий Княжески в Стара Загора. Събин Попов е пенсиониран елтехник и с удоволствие сътворява идеите на 10-годишния си внук Дани и от велпапе майсторски изработва впечатляващи макети на замък, бойна луна, къщи, гара с влакова композиция, старинна платноходка и други фигури.

Занимавам се с това от 10 месеца, благодарение на идеята на внука ми. Започнахме със замъка. Това беше голямо предизвикателство. Ако друг ме беше накарал да се занимавам с това, нямаше да го направя, но на Дани не мога да откажа. Не мога и да спра да го правя, защото ми стана любимо хоби, разказва Събин Попов.

замак от опаковкиТой влага в изложбата си и друг замисъл. По този начин придавам живот на това, което изхвърляме като кашон от бойлер, например, обясни авторът.

Освен велпапе, за изработването на макетите са използвани клечки за зъби, шишове за барбекю, а прозорците на замъка са направени от опаковка на торта. Надслова на експозицията е Едмон, защото Дани много харесва книгата Граф Монте Кристо. Той сподели и бъдещия проект, по който ще работят с дядо си.

Мислим да направим макет на моста Тауър бридж, но ще сложим под него железница, каза 10-годишният помощник на Събин Попов.

Той обмисля съвместното предложение на ръководствата на библиотеката и на Регионалния исторически музей да направи макети по снимки и на емблематични сгради от стара Стара Загора.


Видеото в сайта на youtube

Още новини