Начало Новини Актуално Старозагорец купи сградата на телефонната палата във Велико Търново

Старозагорец купи сградата на телефонната палата във Велико Търново

Актуално

Старозагорският бизнесмен Тодор Иванов Колев е новият собственик на телефонната палата в центъра на Велико Търново (позната на търновци като централната поща). Миналата година БТК, сегашният Виваком, продаде на местния бизнесмен Цанко Александров сградата с часовника (бившето здание на БНБ) и телефонната централа на ул. Ниш. Сега телекомът направи ударна сделка с 35-годишния бизнесмен за най-представителната сграда в центъра на старата столица.

Продажбата между компанията и фирмата на Колев Булинвест ЕООД е направена на 17 декември срещу 1,6 млн. евро, пише в. Янтра Днес, цитиран от econ.bg. Плащането е направено със заем от Прокредит банк, личи от нотариалния договор. Всъщност, бизнесменът купи две сгради във Велико Търново - централната палата на ул. Хр. Ботев, в която се помещават и Български пощи чрез 25% съсобственост, и здание на ул. Княз Дондуков Корсаков. От последното Тодор Колев придоби 93% от собствеността, останалото е на реститути.
От нотариалния договор става ясно, че сделката е направена на цена с 993 хил. лв. по-висока от данъчната оценка на двете сгради, възлизаща на 2,135 млн. лв.
Тодор Колев заяви, че засега намеренията му са сградата да се превърне в административен център, а не в мол или хотел. За да окрупни собствеността си, бизнесменът е направил предложение за заменки с пощите.
За 10 млн. евро Тодор Колев купи и Централна поща в Пловдив. Плановете за нея са да стане търговски и административен център. Той купи в края на миналата година и телефонната палата в Казанлък. И за трите сгради на телекома в договорите за покупко-продажба има клаузи, че Виваком ще има право да ползва партерните части от имотите под наем на преференциални цени за 10 г.
Купувачът Тодор Колев и по-големият му брат Николай (41 г.) имат бизнес в доста сфери. Те се занимават с търговия и строителство, имат финансово-брокерска къща. 35-годишният Тодор живее в Казанлък и е собственик на градския универсален магазин в града на розите. Миналата година се обяви като един от инвеститорите на мола в Казанлък, чието строителство заради кризата не стартира.
Проектите за мол с офиси на Цанко Александров за сградата с часовника чакат одобрение от Националния институт за паметниците на културата. Трети месец чакам съгласуване, но ръководството на НПК се смени, каза вчера Александров. Той заяви, че ще изчака с инвестиционните си намерения за телефонната централа, която купи от Виваком на ул. Ниш до болницата.

Още новини