Начало Новини Актуално Старозагорци се поклониха пред жертвите на Народния съд (видео)

Старозагорци се поклониха пред жертвите на Народния съд (видео)

Актуално

Съюзът на репресираните от комунистическия терор в България отбеляза вчера 67 години от зверствата на т.нар. Народен съд, избил и променил съдбините на хиляди българи. Десетки старозагорци се събраха пред Драматичен театър Гео Милев, за да почетат паметта на загиналите с едноминутно мълчание и свещ в ръка.

Именно сградата на Театъра в Стара Загора е било мястото, където е заседавал Народният съд и оттам са отведени осъдените. По тези стъпала дрънчаха железните вериги в онези дни на 1945 година. Часове преди да бъдат извършени смъртните присъди аз лично се сбогувах с осъдените, пише вестник Старозагорски новини. Всички те представляваха цветът на нацията, хора интелигентни, духовни и родолюбци..., заяви през сълзи 91-годишният Христо Дуков - общински председател на Съюза на репресираните в Стара Загора и свидетел на изминалите събития. Той разказа как е питал вуйчо си - комендант на област Стара Загора, защо е с гумени галоши, след като е бил с хубави обувки. Простичкият отговор е бил: От бой по стъпалата не мога да обуя друго, толкова са подпухнали... Към неговите думи, че историята не бива да забравя както героите и жертвите, така и палачите, се присъедини и областният председател на съюза Димитър Митев.

Председателят на националното ръководство на Съюза на репресираните доц. д-р Драго Михалев изрази мнение, че през комунистическия режим се е случил сблъсък на посредствеността срещу напредъка: Не бива да позволяваме комунизмът да бъде празна страница от историята на България. Наш дълг е да помним зверствата, извършени тогава, и да разказваме това на наследниците! Да помнят и знаят, че над 80 на сто от жертвите на т.нар. Народен съд са били интелигентни хора с висше образование, а 90 на сто от тези, които са издавали присъдите, са имали под начално образование. Историята не трябва да се забравя, за да не се повтори! А на близките на пострадалите ще кажа само, че генът не се губи и интелектът се носи в съзнанието на човека, каза в словото си д-р Михалев.

На панихидата за пореден път беше споделена идеята да бъде открит гробът на жертвите на Народния съд, а пред Драматичен театър Гео Милев да бъде поставена паметна плоча за загиналите.

Областният управител Недялко Недялков също поднесе цветя пред възпоменателния знак и заяви: Това е един срамен момент от българската история, но не трябва да се забравя, за да не се повтори! 166 души, вярно служили на народа си, са получили смъртни присъди. Загубили сме видни интелектуалци от Стара Загора и областта. Част от тях са участвали и в Балканските войни. Тези хора заслужават да им бъде отдадена необходимата почит!
В заключение губернаторът припомни, че близо 11 000 души в цялата страна са осъдени от Народния съд, от които 2300 на смърт, 1200 на доживотен затвор. Хиляди се водят безследно изчезнали. Най-тежката присъда получават 67 депутати от ХХV Народно събрание, 22-ма министри за периода от 1940 година до 9 септември 1944-та начело с министър-председателите Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов.

Още новини