Начало Новини Актуално Старозагорци се поклониха пред делото и личността на Христо Ботев

Старозагорци се поклониха пред делото и личността на Христо Ботев

Актуално

172 години от рождението на поета и революционера Христо БотевНа 6 януари се навършват 172 години от рождението на един от най-светлите образи в българската история - на поета и революционера Христо Ботев. В Стара Загора годишнината бе отбелязана с поетичен рецитал и общоградски ритуал за поднасяне на венци и цветя пред бюст-паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър в парк Митрополит Методий Кусев. 

Докато слушах словото на обичания от нас актьор Христофор Недков, си мислих за младия мъж Христо Ботев - за учителя, за революционера, за поета,  за журналиста, за мечтателя... За българина, който виждаше далеч напред в бъдещето! За човека с високото чело и горящите очи, мислещ как иска да види своята земя свободна, повече от това дали ще бъде жив, за да го направи - каза ресорният зам.-кмет на Стара Загора Милена Желева. Днес живеем в друг свят - свободен, с много възможности, в който може да отидем където и когато поискаме. Но този свят не ни е даден даром. Днес, колкото по-рядко отваряме книга и колкото по-често сме из социалните мрежи се питам, дали сме по-свободни или по-зависими? 

Гледайки в очите бюст-паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър, може би трябва да се запитаме не какво ние мислим за тях, а какво те мислят за нас! Днешният ден нямаше да е възможен, ако беше стихията, помитаща всичко по пътя си - Христо Ботев. Без неговата саможертва, превърнала се в национална гордост. Поклон! - допълни още зам.-кметът Милена Желева.

В почитането на годишнината от рождението на великия българин се включи и Теодор от Детската театрална школа Талант към Центъра за подкрепа и личностно развитие, който изпълни Ботевото произведение Хаджи Димитър.

Част от тържественото отбелязване, организирано от Община Стара Загора и Старозагорския военен гарнизон, бяха още  зам.-председателят на Народното събрание Емил Христов и народните представители Георги Гьоков и Радостин Танев, зам.-кметовете на Стара Загора Иванка Сотирова и Красимира Чахова,зам.-председателят на Общинския съвет проф. Иван Върляков и общински съветници, секретарят на общинска администрация Делян Иванов,  областният управител Гергана Микова и заместниците ѝ Димитър Драчев, Красимир Червилов и Петя Чакърова, командирът на Втора механизирана бригада - бригаден генерал Стоян Шопов, Военният духов оркестър, знаменна група и почетна рота от Втора Тунджанска механизирана бригада, представители на местни и държавни институции, десетки ученици и граждани.

IMG 8706

Още новини