Начало Новини Актуално Старозагорци ще си мият публично ръцете на 15 октомври

Старозагорци ще си мият публично ръцете на 15 октомври

Актуално
Стара Загора

В Стара Загора за първи път ще бъде отбелязат 15 октомври - Световен ден на миенето на ръцете с публично-масова инициатива под мотото: Здравето е в ръцете ми, затова ги мия редовно! Областният управител на Стара Загора Йордан Николов, ще открие инициативата в 13,00 часа, пред сградата на Областна администрация. В събитието ще участват директорът на РИОКОЗ – д-р Елена Канева, граждани и младежи.

Тази година отново поне на 15 октомври да обърнем внимание на миенето на ръцете с вода и сапун, призовавът организаторите. Фокусът са децата. Лошата лична хигиена заедно и липсата на достъп до добри санитарни условия са причина за около 88% от смъртните случаи при болести придружени от диария и са отговорни за смъртта на 1,5 милиона деца под 5-годишна възраст всяка година. По данни на Световната здравна организация, 13500 от тези погубени детски живота всяка година са на деца от зона EURO-B, където попада и България.
Превръщането на миенето на ръцете със сапун преди хранене и след посещение на тоалетната в автоматизиран навик, спасява повече човешки животи отколкото която и да било ваксина или медицинска интервенция сама по себе си; намалява смъртността от болести, придружени отдиария наполовина, а смъртността от остри дихателни инфекции с ¼; предпазва от редица кожни болести, възпаление на очите, чревни инфекции. Като цяло, измиването на ръцете с вода и сапун намалява заболеваемостта с 42% - повече отколкото всяко друго отделно взето средство за превенция на заболеваемостта.
Миенето на ръцете е и най-евтиното ефективно средство за превенция на заболеваемостта. С инвестиция от 3,35 щ.д. в миене на ръцете се постига сравним ефект при инвестиция от 200 щ.д. за прекарване на чешма в домакинството и хиляди долари инвестирани в имунизации.
Въпреки че хората знаят, че трябва да си мият ръцете и кога е особено важно да ги мият, изследванията показват, че само 34% от хората в развитите страни го правят винаги след ползване на тоалетна (или сменяне на бебешки пелени) и преди боравене с храна. Ръцете трябва задължително да се измиват и всеки път след пипане на животно, домашен любимец или неговите играчки и отпадъци; след духане на носа, кашляне или кихане в ръцете; след третиране на рани; докосване на болен или ранен човек; боравене с отпадъци, мръсни обувки и т.н., и разбира се, винаги когато ръцете ви са мръсни.
Денят се отбелязва в повече от 80 страни в света.
Български съ-организатори: Фондация „Земя завинаги”, Сдружение „Самаряни”, Областна администрация – Стара Загора, РИОКОЗ – Стара Загора, ГПЧЕ „Ромен Ролан”, клуб „Зараза”, Сдружение за съвременно изкуство и култура „Различният поглед”, Фондация „Дон Боско България“
Медийни партньори: БНР „Христо Ботев”, вестник „Новинар”;
Със специалното участие на Детска музикално-танцова формация "Маргаритки" при ОДЦ.

Още новини