Начало Новини Актуално Старозагорци ще почетат жертвите на комунистическия режим

Старозагорци ще почетат жертвите на комунистическия режим

Актуално

С панихида към хилядите загинали и безследно изчезнали ще бъде отбелязан 1 февруари - Деня за признателност и почит на жертвите на комунистическия режим, съобщи зам.-председателят на СНЦ Съюз на репресираните от комунистическия терор Димитър Митев.

Той заяви, че неговата организация и тази на ПП Съюзът на репресираните след 9.IХ.1944 г. ще участват в панихидата в старозагорския катедрален храм Св. Димитър и ще поднесат цветя на паметника на избитите от комунистите свещеници. Началото на тъжната церемония ще е от 10.30 часа.

Митев припомни, че едва миналата година правителството на ПП ГЕРБ взе решение официално на 1 февруари да бъдат почитани хилядите, пострадали от зверствата на комунизма. Датата не е избрана случайно! В нощта на 1 срещу 2 февруари 1945 г. е изпълнена смъртната присъда, издадена от Първи състав на Народния съд срещу регентите принц Кирил Преславски Сакскобургготски, Богдан Филов - министър-председател, и ген. Никола Михов, както и 17 министри. Те са осъдени въз основа на приетата от правителството на Отечествения фронт Наредба-закон за създаването на Народен съд на 6 октомври 1944 г.
Издадени са общо 10 897 присъди в 131 процеса. Народният съд се произнася срещу 21 024 души. На смърт са осъдени 2618 души, сред които са регентите, повечето от министрите и народните представители от периода след 1941 г. Около 200 души от осъдените на смърт са избити още преди съдебните процеси. Конфискувани са над 200 предприятия, както и голям брой недвижими имоти и вещи. Изселени са 4325 семейства на близки на осъдени, като броят на членовете им възлиза на близо 12 000 души.

Повечето изследователи и историци приемат, че през първите няколко месеца след 9 септември са избити без съд около 30 000 души. През февруари 1991 г. министърът на вътрешните работи Христо Данов обявява пред парламента цифрата от 25 000 за безследно изчезнали.
Миналата година за първи път България чества официално Деня на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим...

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини