Начало Новини Актуално Старозагорци питаха: Защо мъглата мирише?

Старозагорци питаха: Защо мъглата мирише?

Актуално

Десетки жители вчера алармираха "Старозагорски новини", че синкавата мъгла в Стара Загора мирише. И изразиха безпокойство, че областният град е отново обгазен."Сигурно официалните институции пак ще кажат, че няма завишение на стойностите, но ние виждаме с очите си въздуха на Стара Загора. И той освен че е синкав, мирише с натрапчива миризма", коментираха граждани.

Данните на РИОСВ - Стара Загора, и Системата за контрол качеството на атмосферния въздух (които се наливат в Община Стара Загора), показват, че няма замерена нито една наднормена стойност на наблюдаваните замърсители. Съвсем леки завишения има за азотните и въглеродните оксиди в следобедните часове, но те са далеч под пределнодопустимите концентрации. Как са калибровани станциите на РИОСВ и дали отчетените стойности са реални, знаят само определени лица, но сред тях не са представителите на местната власт - кмет и областен управител, пише вестник Старозагорски новини.

"По данни на Министерството на отбрана, при взривяване и/или изгаряне на боеприпаси в атмосферния въздух се отделят основно АЗОТНИ ОКСИДИ, ХЛОРОВОДОРОД И ВЪГЛЕРОДНИ ОКСИДИ", чиито количества многократно надхвърлят емитирания серен диоксид." Това е извадка (б.р. - дословно) от доклад на Министерския съвет No 02.01.111 от 06.06.2005 г.
"Станциите край полигон "Змейово" - в с.Ръжена и Остра могила, не измерват въглеродни оксиди", съобщи за медията ни главният еколог на Община Стара Загора Маргарита Георгиева преди няколко дни. Миналата седмица по време на среща в Областната управа (пред медии и ръководство на Областната администрация) началникът на полигона полк.Сергей Марков съобщи за десетина атмосферни замърсителя, които мери станцията, собственост на МО (б.р. - от най-съвременен тип, закупена с пари на данъкоплатците). Но сред тях липсват ВЪГЛЕРОДНИТЕ ОКСИДИ.
Фактологията безспорно провокира въпроса: Защо станциите около и на полигон "Змейово" не замерват въглероден оксид - един от основните газове, които според МО се отделят при унищожаване на боеприпаси?
За същия този замърсител най-точният измервателен уред на РИОСВ - Стара Загора - Автоматичната измервателна станция, сега дислоцирана на "Зеления клин" в Стара Загора, от м.януари до 14 април 2005 г. беше отчел повече от 1300 наднормени стойности. Но те бяха спестени на гражданите на Стара Загора. После (до края на 2005 г.) газанализаторът за въпросния замърсител официално беше развален... А какво е дереджето на въпросната АИС днес? Нима гражданите са объркани и просто бъркат синкавата мъгла с обгазяване, или такова действително е имало... Отговор трябва да даде фирмата, ангажирана с калибровките, на която също се плаща от държавния бюджет. И то веднага. Областният управител е в правомощията си да изиска подобна информация.

Още новини