Начало Новини Актуално Старозагорци отпразнуваха Освобождението на България

Старозагорци отпразнуваха Освобождението на България

Актуално

3 март в Стара Загора

При изключителен интерес от страна на старозагорци протече организираното от Община Стара Загора честване на Националния празник на Република България – 3 март. Почетен караул на старозагорския гарнизон изпълни церемониала по издигането на националния флаг на Република България.

Днес отбелязваме 134 години от Освобождението на България! Дата свещена и важна, говореща за подвиг, за силен дух и саможертва, изпълваща ни с гордост и самочувствие! Ботев и Левски, Бенковски и Волов, много други български патриоти и революционери загинаха, за да живеем свободно и да градим една нова и различна България. Поклон пред паметта на загиналите! Честит празник, старозагорци!, каза в словото си кметът на община Стара Загора Живко Тодоров пред събралите се на площада жители и гости на града, съобщиха от пресцентъра на Общината.

На церемонията присъстваха зам.-министърът на здравеопазването д-р Кирил Добрев, представители на общинското ръководство, бриг. ген. Петър Петров, народните представители Нели Калнева и Евгений Желев, общински съветници, почетни граждани на Стара Загора и общественици. Кметът Живко Тодоров и секретарят на общината Цена Велкова участваха в церемонията по полагане на венци пред паметника на Защитниците на Стара Загора.

Зам.-кметът Йордан Николов положи венци пред паметника на загиналите във войните старозагорци и паметника на Трета опълченска дружина и подп. Калитин. На най-стария паметник от Освобождението - на загиналите войни в Джуранлийския бой, венец положи председателят на Общински съвет Емил Христов. Пред Мавзолея- костница 19 юлий 1877 беше отслужена заупокойна молитва за душите на зверски избитите старозагорци от ордите на Сюлейман паша.

Зам.-кметът Ваня Сотирова, народният представител Нели Калнева, общински съветници, ученици и граждани поднесоха венци и цветя пред паметния знак.

Цялото общинско ръководство и всички гости на празника присъстваха на кулминацията на общоградското честване на Националния празник - тържественият ритуал за поднасяне на венци и цветя на Мемориален комплекс Бранителите на Стара Загора, където слово произнесе командирът на Втора Тунджанска лека пехотна бригада бриг. ген. Петър Петров.

Въпреки ниските температури и пронизващия вятър, множеството развяваше национални флагове и реплики на Самарското знаме. Малки и големи вдъхновено изслушаха стихове, посветени на Освобождението, поднесени блестящо от актьорите Елена Азалова и Христофор Недков.

Регионалният исторически музей организира два тура за обиколка на паметниците на Освобождението в Стара Загора, които тръгнаха в 10.30 и 14.00 часа от музея. Всички прояви в този ден бяха съпътствани от множество граждани, много семейства с деца, ученици и млади хора, дошли заедно да почетат празника.

 В 18.30 часа на площада пред Общината започва празничен концерт на Общински духов оркестър. Там в 19 часа кметът Живко Тодоров ще произнесе слово и ще започне заря проверка, с която ще завърши общоградското честване на националния празник .

Живко Тодоров

Поднасяне на венци и цветя

Още новини