Начало Новини Актуално Старозагорци отново поискаха чист въздух

Старозагорци отново поискаха чист въздух

Актуално

Около 200 души събра пред сградата на общината в Стара Загора поредният митинг на Гражданска инициатива "За чист въздух над Стара Загора". "Шепа спартанци", както с горчивина констатира театралът Пеньо Калчев. Добрата новина е, че на подобни протести се събират все повече млади хора с малките си деца - факт, който показва, че макар и бавно и мъчително, българинът започва да преодолява робското си мълчание и мисълта, че от него нищо не зависи.

Малко преди митинга тръгна и подписка под Петиция за чист въздух. Първите разписали се бяха майки и бащи с колички и току-що проходили деца.
Представители на Гражданската инициатива подчертаха, че въпреки доклада на доц. Лолова, която ясно посочи източника на обгазяване (полигон "Змейово"), премиерът Борисов не е предприел мерки за закриването на военния обект. Нещо повече: той не е отговорил и на двете писма, изпратени до него. И още: че апаратурата на екоминистерството не отчита замърсявания, а през август има много оплаквания от задушливи мъгли. И попитаха докога старозагорци ще мълчат и какво още чакат да се случи?
"Тук сме българите, останалите са рая", заяви по микрофона о.з. подполковник Христо Китов. Той обърна внимание не само на унищожаването на боеприпаси на полигон "Змейово", но и на утилизацията в Баритна мина, и на факта, че ако там гръмне, пораженията ще бъдат далеч по-сериозни от тези в Челопечене. Мъж на неговата възраст допълни, че виновните са известни и това са ген. Никола Колев, Сакскобургготски и бившият военен министър Свинаров. Именно по тяхно време, каза той, са сключени договорите за утилизация на остарелите натовски боеприпаси. От множеството се чуха гласове: "Къде е кметът - и настоящият и бившият? Защо не дойдат тук и да отговарят на въпросите ни? Защо се крият?"
Развълнувана млада майка попита: "Утре, когато детето ви има рожден ден, какво ще му пожелаете? Разбира се, да бъде живо и здраво! Колко от нашите деца са здрави, колко нямат респираторни заболявания, астма...? Моето не е сред тях! Какво чакаме и защо не се замислим какво щеше да се случи, ако на наше място бяха гърците или французите...? След колко време ще осъзнаем, че вече нямаме никакво време?!"

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини