Начало Новини Актуално Старозагорци отбелязват 127 години от Съединението на България

Старозагорци отбелязват 127 години от Съединението на България

Актуално

отбелязване Съединението на България в Стара Загора

Програмата на Община Стара Загора и Старозагорския военен гарнизон за тържествено отбелязване на 127 – та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия започна днес в 9,30 часа с поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война от 1885 г. в парка на Втора механизирана бригада.

Тържественият общоградски ритуал, в знак на признателност пред смелостта и решимостта на героите, осъществили идеята за Обединена България, се проведе в парк Пети октомври. Венци пред паметника Защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877 г. поднесоха кметът Живко Тодоров, председателят на Общинския съвет Емил Христов и началникът на Щаба на Втора механизирана бригада полк. Манол Манолов.

Присъстваха заместник-кметовете Йордан Николов, Иванка Сотирова и Янчо Калоянов, народният представител Нели Калнева, общински съветници, представители на Областна администрация и политически сили, общественици, граждани и гости на града, съобщиха от пресцентъра на Общината.

В тържественото си слово си полк. Манолов подчерта, че оповестяването на Съединението, не само реализира на дело едно национално стремление, а широко отваря пътя за обществено-икономическо развитие на България и осъществяване на идеалите на Ботев и Левски. Той припомни историческия акт на провъзгласяването на Съединението в Стара Загора. След обед на 6 септември 1885 г., пред събралото се множество на площад Богориди Атанас Илиев, книжовник и общественик, когото Съединението заварва на поста окръжен управител на Стара Загора, обявява: В столицата на областта, народът и войската, в името на Негово Височество българския княз Александра, са прогласили съединението на Южна България с княжеството. Hиe, старозагорци, които винаги сме жадували да постигнем този идеал на всички българи, няма освен на драго сърце да се присъединим към направеното и всякак да подкрепим временното правителство… Прочее в името на Негово Височество българския княз и от страна на временното правителство прогласявам съединението на нашата област с княжеството. Обявявам на всички, че нарушителите на тишината строго ще се наказват. Особено сме длъжни да пазим, косъм да не падне от турското или европейско население, за да покажем, че сме достойни за по-голямата свобода, за пълното обединение на двете Българии.

Ритуалът допълниха почетна рота, знаменна група, вечен огън и военният духов оркестър. Венци и много цветя отрупаха паметника в центъра в градската градина в Стара Загора.

В 11,00 часа на лятната сцена на Драматичен театър Гео Милев започна 11-то издание на песенния празник Средногорско ехо, с участието на туристически хорове и вокални групи от страната.

В 18.00 часа в парк Пети октомври ще започне концерт на Общинския духов оркестър, а на площада пред сградата на Община Стара Загора от 19.00 часа ще се състои концерт на Общински фолклорен ансамбъл Загоре.

Програмата предвижда още на 8 септември от 18.00 часа на площада пред сградата на Община Стара Загора да се проведе концерт на танцови състави, участници в XIV Международен фолклорен фестивал Раднево' 2012.

На днешния ден празник имат селата Остра могила, Малко Кадиево и Стрелец.

венци и цветя по повод 127 години Съединението на България

Още новини