Начало Новини Актуално Старозагорци отбелязаха 135 години от боевете за града

Старозагорци отбелязаха 135 години от боевете за града

Актуално
Кметът Живко Тодоров поднесе венец

На всички паметни места в Стара Загора, където са се водили сраженията преди 135 години, в разгара на Руско-турската освободителна война, на 31 юли бяха поднесени венци и цветя в знак на признателност. В храма Св. Троица на отслужената заупокойна Света литургия кметът Живко Тодоров, председателят на ОбС Емил Христов, представители на общинското ръководство и Общински съвет, сведоха глави в знак на почит пред паметта на всички загинали в боевете за града на 19/31.07.1877 г.

Те участваха в тържествения общоградски ритуал пред Мемориалния комплекс Бранителите на Стара Загора, заедно с представители на общинската и държавната администрация, Общинския съвет, петчленна делегация от побратимения руски град Самара, общественици, граждани и гости на града. В словото си командирът на Втора Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Петър Петров припомни историческите събития отпреди 135 години, когато Стара Загора е арена на драматични събития и рамо до рамо руските воини и българските опълченци водят кървава битка за мечтаната свобода, съобщиха от пресцентъра на Общината.

Тук бяха и 16-те деца от родния град Холм на героя на Самарското знаме подполковник Павел Калитин, които са победители в художествения конкурс Стара Загора – Холм - минало, настояще и бъдеще, проведен във връзка със 135-та годишнина от боевете. Потомците на Калитин са на петдневна обиколка по историческите места в региона, свързани с паметни събития от Руско-турската освободителна война.

Венци и цветя общинското ръководство и признателните граждани поднесоха и на Мавзолей-костница „9 юлий 1877 г., Паметника на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметника на загиналите в Джуранлийския бой от 1877 г., Паметника на защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877 г. и Паметника на загиналите във войните старозагорци. В ритуала участваха кадрови войници и офицери от Втора Тунджанска механизирана бригада, знаменна група и Военният духов оркестър.

Тази година Община Стара Загора отбелязва със специална програма 135-та годишнина от боевете за града. Кулминацията е тази вечер от 20.30 часа, когато на площада пред сградата на Общината ще започне тържествена проверка–заря, последвана от празнични илюминации.

Преклонение пред жертвите от Боевете за Стара Загора

Още новини