Начало Новини Актуално Старозагорци настояват: Унищожаването на боеприпаси в областта незабавно да бъде спряно!

Старозагорци настояват: Унищожаването на боеприпаси в областта незабавно да бъде спряно!

Актуално

Ст.н.с. доктор по химия, експерт по опазване на околната среда и оценка на здравния риск Добринка Лолова и Вера Петканчин ("Граждани за Рила") връчиха писмо на премиера Бойко Борисов и президента на РБългария Георги Първанов във връзка с обгазяванията на Стара Загора и региона. Писмото е от името на Инициативна група "За чист въздух над Стара Загора" и в него се настоява за незабавно спиране на унищожаването на боеприпаси на територията на Старозагорска област, за търсене на отговорност на виновните длъжностни лица, подписали договорите за вноса им и др.

Поради значимостта на проблема публикуваме писмото без редакторска намеса:

 

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БОРИСОВ,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ПЪРВАНОВ,

Обгазяването на населението в гр. Стара Загора и областта продължава осем години и се извършва с негласното одобрение на две правителства - на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев. Надяваме се Вашето управление да реши проблема на 300 000 български граждани.
За съжаление, действията на управляващите от всички нива до този момент не дават резултати, които да ни задоволяват. Парадоксално, но дори източникът на обгазяването не може (или няма интерес) да бъде локализиран. По тази причина ние от Гражданска инициатива "За чист въздух над Стара Загора" и гражданите, които нашето движение представлява, заявяваме нашите искания:
1. Незабавно спиране на унищожаването на боеприпаси на територията на Старозагорска област.
2. Приемане на нормативен акт, с който се забранява унищожаването на боеприпаси в близост до населени места и без оценка на въздействие върху околната среда.
3. Сезиране на прокуратурата с документи и договори, които в момента са класифицирана информация, за търсене на отговорност от длъжностните лица, допуснали нарушаване на основно човешко право за здравословна среда на живот на 300 000 граждани на Европейския съюз.
Надяваме се лично да се запознаете с историята на проблема, предвид значимостта му и възможния конфликт на интереси на лица от правителството - лица, които, защитавайки съществуването на полигона "Змейово", всъщност защитават не държавния интерес, а преследват частни комерсиални цели. За конкретната полза на държавата трябва да се съпоставят приходите, и то само държавните, от дейностите по унищожаването на боеприпасите, спрямо увеличените разходи от фонда на здравната каса във връзка с по-голяма заболеваемост на дихателната система, а в по-дългосрочен план и вследствие от натрупването на тежки метали в организма на хората от региона. За нас аргумента, че тези твърдения не са доказани, е невалиден по следните причини. Първо, доказателството на такива тенденции би било възможно при значителна разлика в здравното състояние на местното населението в сравнение с останалата част. Това е експеримент, с живи хора, който ми напомня за събития от преди 65 години. Второ, нашите лични впечатления и тези от срещи с хора от региона показват недвусмислено, че има основателни причини за безпокойство по отношение на здравния статус на населението.
У нас, живущите в Старозагорска област, има безпокойство и гняв от факта, че здравето ни е продадено за пари, а хората на ръководни длъжности са безсилни да се справят с проблема. Бихме се радвали ако Вие, в качеството си на министър-председател и президент, прекратите екогеноцида върху част от Вашите съграждани, като по този начин ще спечелите тяхното доверие. От друга страна, нерешаването на този проблем би ни принудило с цената на всичко да защитим правото си на живот, като потърсим възмездие от хората, допуснали користолюбиви цели да определят управленските им решения.
Ние искаме да знаем защо на полигона "Змейово", с.Ръжена и с. Остра могила са разположени мониторни станции, които регистрират концентрации на фосген, хлороводород, хлор и циановодород, защо охраната на полигона "Змейово" е частна и не се ли източват пари от държавата към частни лица.

Очакваме Вашия отговор на поставените искания, заедно с конкретни срокове за решаване на проблема с обгазяването на Старозагорска област.


Борисов може и да не знае, но президентът...

Първанов е главнокомандващ на Българската армия. А негов пръв съветник е ген. Никола Колев, който беше началник на Генералния щаб на БА във времето, в което започнаха големите обгазявания в Старозагорско.
Още преди години "Старозагорски новини" заяви в прав текст на президента, че обгазяванията са свързани с унищожаването на боеприпаси на наша територия. А президентът... броени минути след това направи изявление пред медиите, че полигон "Змейово" е невинен... И се направи, че не знае за съществуването на договори за внос на стари боеприпаси и тяхното унищожаване у нас... Сега вината за новите обгазявания е прехвърлена на промишлените предприятия, работещи на природен газ, и на градския транспорт. Но пък се знае за тайните договори. Поне за тях съобщи зам.-министърът на отбраната Валентин Радев.
А ако премиерът Борисов не знае това от своя подчинен, време е вече да научи за тях.
И да предприеме действия, различни от досегашните ялови видеонаблюдения, граждански мониторинги и т.п. Защото гарантиране здравето на 300 000 български граждани би трябвало да бъде един от основните му приоритети.

Още новини