Начало Новини Актуално Старозагорчета попиваха знания и култура на лятно училище в страната на Шекспир

Старозагорчета попиваха знания и култура на лятно училище в страната на Шекспир

Актуално

Стара Загора15 деца на възраст от 9 до 16 години, възпитаници на Езиковата школа при читалище „Родина“ в Стара Загора, изучаваха традиците, културата и бита на англичаните това лято. Старозагорчетата се обучават от специалисти на училището  в Барнстъпъл SOL (Sharing One Language), което в превод означава споделяме един и същи език.

„Лятното езиково училище се провежда за 4-ти път и вече можем да смятаме, че става традиция“, коментира директорката на школата Диана Турлакова, ръководител на групата. Старозагорската школа има сериозен опит в обучението на чужд език, тя е акредитиран член на Българската асоциация за качествени езикови услуги „Оптима“.
Училището в Барнстъпъл е избрано не случайно. Според Турлакова, в областта Северен Девън се говорело близък до литературния английски език, там са запазени типичните за стара Англия традиции. Там българчетата най-добре можели да усетят духа на добрата стара Англия със съвременните тенденции в бита и културата.
Затова и децата не се настаняват в хотел, а в приемни семейства - така те могат най-добре да почувстват домашната атмосфера и взаимоотношенията между роднините. Българчетата закусвали и вечеряли в новия си дом, прекарвали вечерите заедно с английското семейство. Дори в програмата имали включен специален семеен ден, обикновено това е една от неделите, където техните „хазяи“ се стараят да им покажат как прекарват свободното си време. Стара Загора
„Те реално станаха част от техните семейства и на практика почувстваха атмосферата в дома, опитаха от домашно приготвени традиционни ястия, станаха част от взаимоотношенията в семейството“, поясни Турлакова.
SOL е частно училище, което се издържа от сдружение с идеална цел. Диана Турлакова се запознава с неизменния шеф на школото Гренвил Йо на езикова конференция в София. Там двамата са споделили опита на преподаване и идват до идеята за гостуването на децата. И така вече четири години, след като взаимно са се убедили от ползата на такъв вид обучение.
„Много от методите се прилагат и при нас, в школата, но има какво да научим. Английските колеги са много добре подготвени и мотивирани. По наше предложение пък бе въведен формуляр за обратна връзка, за да можем да търсим най-доброто. Тази година за първи път SOL експериментираха - заедно с нас бяха ученици от Унгария. Това създава допълнителна атмосфера, нови познанства“, разказва Турлакова. Стара ЗагораЗаедно с академичния директор на школата Радка Борисова педагожките също са обменили опит с английските си колеги в начина на обучение на чужд език.
Турлакова смята, че един от големите плюсове от това лятно училище е, че старозагорчетата могат да видят как живеят и учат техните връстници, да открият разликите – например, че в 20 ч. е техният вечерен час, че на училище ходят с униформа, че си лягат в 21 часа, защото сутрин трябва да станат рано и т.н.
Според нея, другата полезна страна на такъв вид обучение са учебните екскурзии. Избрани са такива маршрути, при които се съчетава полезното с приятното. За занимателно прекарване на свободното време са добринесли изключително много добре подбраните екскурзоводи, които поднасяли увлекателно историята на страната и нейните забележителности.
„Посетихме изключително интересни места, в които човек действитело попива духа на Англия - децата бяха в автентично рибарско селище, по дивите плажове, където обаче се кара сърф“. Особено развълнувана групата си тръгнала от замъка на карл Артур, изграден от световен Клуб на почитатели на рицарите. „Там всичко е много ефектно направено, атмосферата те пренася в миналото в един свят, познат само от книгите и децата останаха силно впечатлени. Още повече, че имахме въжможност да послушаме изпълнението на Леда Драгиева, която свири на 250-годишното пиано там. Това са преживявания, които не се забравят“, допълни директорката.
Според Турлакова, за нея много важно е, че всички деца са останали очаровани от преживяното, усетили са духа и атмосферата и сега с още по-голямо желание и амбиция ще продължат да изучават английския, защото са разбрали какво богатство е да си служиш, освен с родния, и с още поне един чужд език.

Информация: вестник Новината

Още новини