Начало Новини Актуално Старият бряст представя България в конкурса Европейско дърво на годината 2014

Старият бряст представя България в конкурса Европейско дърво на годината 2014

Актуално

Старият бряст представя България в конкурса Европейско дърво на годината 2014Вековното дърво в центъра на Сливен е един от общоприетите символи на древния град под Сините камъни. Повече от хиляда години живата тъкан на Стария бряст е свидетел на времето, а корените му са вплетени в съдбата на българската земя. Изправено като самотен воин, останал от някогашната древна гора, с непонятната упоритост и устойчивост на природен стожер, дървото е накарало камъка и бетона да отстъпят със страхопочитание.

Нещо повече - сякаш централното градско пространство на Сливен е подредено от бряста. Величествената му снага пленява погледа на всеки гост, а за сливенци е своеобразно светилище и бащино огнище, откъдето тръгват много начала, най-вече спомени и срещи. Всяка пролет зеленият взрив на листата на Стария бряст идва като благословия за града.

Старият бряст, хилядолетното дърво памет, е единственият жив свидетел на Сливенската история. Дървото е дух и символ на града, под чиито клони през вековете се случва всичко важно за отделния човек и за града. Това е дърво, за което всеки родолюбец носи чувство в сърцето си. Затова Старият бряст е уникален не само за Сливен, но и за България и Европа. Той е достоен за любовта на всеки човек.

Да подкрепим Стария бряст в електронния конкурс Европейско дърво на годината 2014 тук:

ПОДРОБНО ЗА КОНКУРСА: http://sliven.bg/index.csp?f=OldElm и http://www.treeoftheyear.org/

Онлайн гласуването започна на 1 февруари и ще продължи до 28 февруари 2014 г., на интернет адрес: www.treeoftheyear.org

Още новини