Начало Новини Актуално Старите отпуски ще се чистят до края на 2011 г.

Старите отпуски ще се чистят до края на 2011 г.

Актуално

Декември 2011 г. е окончателният срок, в който трябва да бъдат изчистени всички натрупани отпуски. Платеният отпуск, който се полага на служителя, ще се ползва в рамките на годината. Най-много по производствени причини ще могат да се ползват 10 дни в следващата година. Това съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов на пресконференция в МС.

Отпуската се дава, за да може човек да я ползва. Това са завоювани права от синдикатите, за да могат служителите да си възстановят силите и да няма трудови злополуки, коментира Младенов, предаде Агенция Фокус. Той представи данни, според които през 2008 г. е имало 3827 трудови злополуки, от които 176 смъртни случая.
Промени в Кодекса за социално осигуряване, където са и болничните, не са разглеждани днес. Те вероятно ще бъдат обсъдени на следващо заседание на Министерския съвет.
По-рано днес правителството прие проект на закон за промени в Кодекса на труда. В него са посочени основания за прекратяване на трудовия договор без предизвестие от работника и служителя. Например - когато след проверка се установи от съответните органи, че работодателят е прекратил дейността си. Причината е, че има такива случаи с работодатели - гръцки фирми, които са прекратили дейност, напуснали са страната, но не са прекратени трудовите правоотношения на работниците документално и те не могат да се регистрират в Бюрата по труда.
От 1 януари до 31 януари 2010 работодателите ще могат да въвеждат непълно работно време за още три месеца при условие, че изпълняват мерки за заетост.
При намаляване на обема на работа работодателят ще може да пуска работника 60 дни в неплатен отпуск, който обаче ще се счита за трудов стаж.

Още новини