Начало Новини Актуално Старейшина внесе предложение за мораториум върху полигон Змейово

Старейшина внесе предложение за мораториум върху полигон Змейово

Актуално

Председателят на Общински съвет - Стара Загора, да предложи на министърът на отбраната на РБългария Аню Ангелов да наложи едногодишен мораториум върху всички дейности на полигон "Змейово", считано от 01.07.2010 г. Това предложение внесе вчера в ОбС - Стара Загора, съветникът Бойчо Биволарски, който е и зам.-председател на местния парламент.

Предложението му е на основание чл.13, ал.2 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет - Стара Загора, и е свързано с нерешения от години проблем с обгазяванията в региона, пише вестник Старозагорски новини.
"През последните 8 години въздухът над Стара Загора и региона многократно е замърсяван с вредни газове над допустимите норми. Проблемът продължава и до днес, независимо от многобройните срещи с представители на централната власт. Стореното досега не решава трайно този проблем, което рефлектира върху здравето на местното население. В съзнанието на старозагорци е внушено, че най-вероятният и основен източник на замърсяване на въздуха се дължи на дейности, извършване на военния полигон "Змейово", който стана нарицателно име за всички нас", пише дословно в предложението си доц. Биволарски.
Още на предходната сесия доц. Биволарски направи устно предложение за налагане на мораториум върху полигона, но то не беше включено за гласуване. Още тогава доцентът се закани, че ще внася предложението, докато старейшините изразят вота си. Ако то бъде включено и прието на следващата сесия, няма никакви законови пречки председателят на местните старейшини да внесе искане пред военния министър за налагане на едногодишен мораториум. Такава идея наскоро сподели и областният председател на ПП ГЕРБ инж.Недялко Недялков. Идеята не е чужда и за самия министър-председател Бойко Борисов.
През изминалия период заради обгазяванията МОСВ налагаше ограничения на мощностите на ТЕЦ-овете, отчитайки само наднормените стойности на серния двуокис, но игнорирайки останалите регистрирани замърсители. След като в края на 2009 г. бяха замерени рекордни стойности на азотни оксиди, се пръкна план да бъдат налагани и други ограничения - на автомобилния трафик, на предприятията и дори на училища, работещи или отопляващи се с природен газ. Единствено към полигон "Змейово" не бяха предявени подобен род претенции от страна на две предходни правителства. Новото се опита да освети изпитанията на полигона, въпреки че към тях изстрадалите старозагорци не са имали претенции. Но дори и след като полигона стана "Биг брадър", в Стара Загора пак се регистрират наднормени и надпрагови стойности на атмосферните замърсители, а обясненията които дават държавните институции са почти смехотворни.
Вчера от областната управа информираха, че от 13 май ще бъде назначен и цивилен пиар на полигона, но едва ли това ще доведе до разсейване на съмненията.
В този контекст предложението на доц. Биволарски заслужава внимание и отговорно отношение от страна на колегите му общински съветници.

Още новини