Начало Новини Актуално Стара Загора - втори в конкурса Градове и региони на бъдещето

Стара Загора - втори в конкурса Градове и региони на бъдещето

Актуално

В конкурса "Градове и региони на бъдещето" Стара Загора е на второ място в 2 категории - в "Първите 5 FDi града за привличане на преки чужди инвестиции в Източна Европа" и в категорията "Първите 5 FDi микро-градове (с население под 250 хиляди души) за привличане на преки чужди инвестиции в Европа" - съобщи Румяна Грозева, директор на Център "Европа Директно".

Конкурсът се организира от FDi Intelligence, което е нова главна дирекция на Financial Times Ltd, специализирана в области, свързани с преките чужди инвестиции и насърчаването на инвестициите.  
В първата категория челната позиция е за Бърно, Чехия. От трета до пета позиция са Острава, Чехия; Мишколц, и Дебрецен, Унгария. Във втората категория челната позиция е за Бордо, Франция. От трета до пета позиция са Корк, Ирландия; Мишколц, Унгария; Лимерик, Ирландия. Проучването на потенциала и характеристиките е отнело повече от половин година. Обхванати са 223 града и 142 региона на Европа, пише вестник Старозагорски новини.
Церемонията по връчването на сертификатите ще бъде на 16 март в Кан. Следващият конкурс ще бъде след 2 години.

 

* * *

София и Стара Загора са единствените български градове, попаднали в различни категории на конкурса на списание FDI Magazine „Европейски градове и региони на бъдещето 2010/2011“. Конкурсът оценява градовете по различни икономически показатели, на базата на които са направени класации в различни категории, както и една обща.
София успява да заеме второто място в категорията „Ефективност на разходите“ сред големите градове, изпреварена само от Букурещ. Топ 5 в категорията се допълва от Харков в Украйна, Тбилиси в Грузия и Днепропетровск в Украйна, пише Investor.bg.
Стара Загора се класира в две категории – тя е на второ място по стратегия за привличане на чуждестранни инвестиции в Източна Европа след Бърно в Чехия и също на второ място по стратегия сред микроградовете (с население под 250 хил. жители) след Бордо във Франция.
В крайното общо подреждане на топ 25 европейски града няма такива от България. Първото място се заема от Лондон, следван от Париж и Москва на второ и трето място съответно. Първото място на Лондон в конкурса не е изненада предвид това, че градът е привлякъл с над една трета повече чуждестранни инвестиционни проекти през последните пет години от който и да било друг град в Европа, отбелязват от списанието.
Сред топ 25-те града на бъдещето доминират такива от Великобритания и Германия, като формират една трета от всички градове. В топ 25 успяват да се наредят Букурещ, Варшава и Будапеща, съответно на 18-то, 22-ро и 25-то място.

Категориите и класирането в тях са създадени на базата на данни за 223 града и 142 региона в Европа. Те се оценявани по 6 критерия - икономически потенциал, човешки ресурси, ефективност на разходите, качество на живот, инфраструктура и добри условия за правене на бизнес. Към тях е добавен седми критерий – стратегия за привличане на преки чуждестранни инвестиции (FDI). В тази категория 99 европейски града и региона са подали подробности за стратегията си и тя е била оценена от независимо жури.
Оценяването е отнело половин година, е следващият конкурс ще се проведе след 2 години. Списанието се издава от Financial Times Limited.

Още новини