Начало Новини Актуално Стара Загора в челната тройка на 2 категории в конкурса Градове и региони на бъдещето 2010/11

Стара Загора в челната тройка на 2 категории в конкурса Градове и региони на бъдещето 2010/11

Актуално

Стара Загора е на  второ място в 2 категории в конкурса Градове и региони на бъдещето: в категорията Първите 5 FDi града за привличане на преки чужди инвестиции в Източна Европа и в категорията Първите 5 FDi микро-градове*  за привличане на преки чужди инвестиции в Европа. Конкурсът се организира от FDi Intelligence, което е нова главна дирекция на  Financial Times Ltd, специализирана в области, свързани с преките чужди инвестиции и насърчаването на инвестициите, съобщиха от Агенцията за регионално икономическо развитие в Стара Загора.

В първата категория челната позиция е за Бърно, Чехия. От трета до 5-та позиция са градовете, както следва: Острава, Чехия; Мишколц, Унгария; Дебрецен, Унгария. Във втората категория челната позиция е за Бордо, Франция. От трета до 5-та позиция са градовете, както следва: Корк, Ирландия; Мишколц, Унгария; Лимерик, Ирландия.
Проучването на потенциала и характеристиките е отнело повече от половин година. Обхванати са 223 града и 142 региона на Европа. Информацията е разглеждана по следните 6 критерия: икономически потенциал; човешки ресурси; ефективност на разходите; качество на живот; инфраструктура и добри условия за правене на бизнес. Седмият критерий,  добавен от екипа на FDi,  е стратегия за привличане на преки чужди инвестиции.
Оценката е извършена от независими експерти, привлечени от изданието. Церемонията по връчването на сертификатите ще бъде на 16 март в Кан. Следващият конкурс ще бъде след 2-години.
*Категорията микро-градове включва тези, с население под 250 000 жители.

 

Още новини