Начало Новини Актуално Стара Загора тържествено отбелязва празника си

Стара Загора тържествено отбелязва празника си

Актуално
ден на стара загораТържественото отбелязване на Празника на Стара Загора днес ще започне в 09.00 ч. с тържествена Света литургия в катедралния храм Св. Димитър. Поради реконструкцията на централния площад и пешеходната зона в Стара Загора тази година тържествата ще бъдат съседоточени пред общината и в парк Пети октомври.
Час по-късно ще започне ритуалът пред сградата на общинската администрация с вдигане на националния флаг. В 10.10 ч. официалните лица ще поднесат венци и цветя пред паметника Защитниците на Стара Загора – 19 юлий 1877 г. и символичния камък за възстановяването на Стара Загора в парк Пети октомври.
Тържественият ритуал по връчване на званието Почетен гражданин на Стара Загора и символичния ключ на града на кмета на Млада Загора ще се състои в парк Пети октомври от 10,30 ч.
Там в 11,30 ч. програмата ще продължи със спектакъл Фолклор от безкрая на възпитаници на Националнотоучилище по фолклорни изкуства Филип Кутев, Котел.
В центъра на Стара Загора ще може да се паркира безплатно днес. В Зелената зона превозните средства ще паркират свободно.
Много са и спортните прояви, посветени на Празника на Стара Загора.
По традиция гвоздеят на програмата са Народните борби, които ще се състоят в събота, 7 октоктомври, от 13.00 ч., на стадион Трейс Арена, източна част. Очаква се да присъстват изтъкнати имена в борбата като Валентин Йорданов, Станчо Колев, Александър Томов, Христо Маринов, Явор Янакиев и др.
В конферентната зала на комплекс Верея продължават организираните от Община Стара Загора и Българската бридж федерация Балканиада по бридж за мъже и жени, Балканско младежко отборно първенство по бридж и Регионален младежки бридж фестивал.
На 5 октомври на стадион Трейс Арена ще се проведе и Турнир по футбол за купата на кмета.

Още новини