Начало Новини Актуално Стара Загора се включва в Европейската седмица на доброволчеството за библиотеките в България

Стара Загора се включва в Европейската седмица на доброволчеството за библиотеките в България

Актуално
Библиотека

Стара Загора се включва в Европейска седмица на доброволчеството за библиотеките в България, подета от Европейската комисия в България и Българската библиотечно-информационна асоциация (ББИА). На 7 ноември от 19,30 часа Регионалната библиотека Захарий Княжески ще бъде домакин на изложение на добри практики.

Чужденците, живеещи в Стара Загора, ще представят модела на библиотеките в техните родни страни (от различни фокус точки), както и начините, по които гражданите, особено младите хора, допринасят за библиотечната дейност.

Под надслов Различни народи – еднаква грижа към европейското знание младежите от Регионалния младежки съвет Инициатива и чуждестранния екип на новопрохождащата EuroMedia Zagora канят старозагорци, най-вече учениците, студентите и всички млади хора, които могат да четат повече книги, но и да помагат за опазването и развитието на библиотечния фонд в Стара Загора.

Като резултат от събитието се очаква да се набележат конкретни тематични доброволчески инициативи, с които младежките организации, ученическите съвети и граждани индивидуално да могат да подпомогнат утвърждаването на познанието като обща европейска ценност.

Инициативата Седмица на доброволчеството за библиотеките включва осигуряването на публикации на Европейския съюз, които ще бъдат предоставени на библиотечната мрежа в страната. Разпространяването към всяка от тези минимум 300 библиотеки на 32 заглавия и плакати за доброволчеството се случва поетапно.

Представителството вече осигури 18 000 издания на разположение на регионалните библиотеки в офиса на ББИА, откъдето регионалните библиотеки и Столична библиотека ще ги приемат. В рамките на Седмицата на доброволчеството те ще ги предоставят на библиотеките от своята териториална библиотечна мрежа.

На проявата в понеделник са поканени новоизбраният кмет Живко Тодоров и младият кмет на Стара Загора Калина Петкова.

Още новини