Начало Новини Актуално Стара Загора се присъединява към инициативата Европейска седмица на мобилността

Стара Загора се присъединява към инициативата Европейска седмица на мобилността

Актуално

Стара ЗагораЗа осма поредна година от 16 до 22 септември ще се проведе Европейската седмица на мобилността, организирана от Европейската комисия. Тази година кампанията е с водеща тема: Пътувай разумно, живей по-добре. Значителното повишаване на автомобилния трафик в европейските градове през последните години предизвика остри обществени реакции срещу шума, замърсяването на въздуха и задръстванията, предизвикани от трафика.

Най-неблагоприятни са последиците за по-уязвимите обществени групи – децата и възрастните хора.
С присъединяването си към инициативата Пътувай разумно, живей по-добре, европейските градове поемат ангажимент да насърчават ходенето пеша, използването на велосипеди, ролери и др. подобни средства за придвижване като противодействие срещу физическата пасивност и наднорменото тегло и като мярка за подобряване на физическото и психическо здраве на гражданите.
Устойчивата мобилност е основен фактор за подобряване качеството на живот в градовете, тъй като допринася за намаляването на вредните емисии в атмосферния въздух, шумовото замърсяване, катастрофите, произшествията и задръстванията. Община Стара Загора подкрепя инициативата и призовава всички граждани да се присъединят към нея!, съобщиха от пресцентъра на общината.

Още новини