Начало Новини Актуално Стара Загора се преклони пред подвига на Христо Ботев

Стара Загора се преклони пред подвига на Христо Ботев

Актуално

Стара Загора се преклони пред подвига на Христо БотевДа носим частица от Ботев и да бъдем по-добри хора, призова днес кметът на Стара Загора Живко Тодоров. С общоградско честване Стара Загора отбеляза 165-ата годишнина от рождението на големия български поет и борец за национална свобода Христо Ботев. В 10,30 часа с военен ритуал и под звуците на националния химн бяха поднесени венци и цветя пред паметника му в парк Митрополит Методий Кусев.

За краткия живот и славен подвиг на Ботев слово произнесе кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Подобен подвиг не може да се повтори, защото днес времената са други, но всички ние можем да носим частица от Ботев, да носим неговите добродетели, да направим така, че неговото дело да бъде продължено, каза Живко Тодоров. Той призова да покажем със собствените си постъпки, че можем да носим повече от добродетелите на националните герои - Ботев, Левски и всички, представляващи национален идеал. Нека се преклоним пред паметта им, да направим така, че да бъдем по-добри хора, и да покажем, че заслужаваме да бъдем техни наследници. Поклон!, завърши Тодоров, съобщиха от пресцентъра.

Заедно с командира на Втора механизирана бригада ген. Любчо Тодоров и главния секретар на Областна администрация Мариана Кръстева той участва в ритуала за поднасяне на венци на признателност пред бюст-паметниците на Христо Ботев и Хаджи Димитър. В него се включиха още зам.-кметът Иванка Сотирова, зам.-председателят на Общински съвет - Стара Загора Тенчо Руканов, общински съветници и представители на политически партии, обществени организации, сдружения и признателното гражданство на Стара Загора. Поетичен рецитал по стихове на поета изпълниха актьорите от Драматичен театър Гео Милев Елена Азалова и Делян Илиев.

Тържественият ритуал е организиран от Община Стара Загора с участието на почетен караул, знаменна група и Военният духов оркестър от Старозагорския гарнизон.

Поклон пред паметника на Христо Ботев Паметникът на Христо Ботев

Още новини